Гърция ще забрани строежа на нови пътища и изграждането на съоръжения в шест от планинските си зони като първа стъпка към запазване на последните останали девствени хабитати, заяви днес министърът на развитието Константинос Скрекас, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С превръщането на зелената енергия в ключов приоритет, консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис обеща да затвори всичките си електроцентрали, работещи с лигнитни въглища до 2025 г. и да осигури защита на райони с флора и фауна, припомня агенцията.

След унищожителните пожари през лятото правителството обеща да изгради и по-добра защита срещу последствията от климатичните промени с цел опазване на горите, които имат ключова роля в намаляването на въглеродните емисии и привличат туристи.

"Свидетели сме на екстремни климатични явления и катастрофи в последните години, които са сериозен риск за природата и човечеството", e заявил Скрекас на онлайн пресконференция днес.

"Поради тази причина Гърция няма да разрешава построяването на нови пътища или каквато и да е човешка дейност в шест планини на островите Крит, Самотраки, полуостров Пелопонес и Централна Гърция, които имат огромна екологична стойност и са съставна част за нашия туризъм", отбеляза министърът.

Мицотакис залага на трансформиране на гръцката икономика чрез по-добро използване на природните й ресурси, но е принуден да балансира между увеличаване на вятърните паркове в планинските райони и нуждата от защита на планинските хабитати, отбелязва Ройтерс.

Екологични организации и местни жители отдавна се противопоставят на плановете на частни компании за строеж на пътища и изграждане на съоръжения с вятърни турбини в планинските гори като изтъкват факта, че това ще разруши някои от останалите последни недокоснати от човешката дейност райони.

"Всички разрешителни за изграждане на съоръжения за вятърни паркове в тези планини ще бъдат отменени", е заявил още министърът.