Решено е компенсацията за бизнеса за скъпия ток да е до 250 лв. за мегаватчас

26,77 лв. за всеки ползван мегаватчас през декември и 42,33 лв. за януари е компенсацията на домакинствата, които се отопляват, греят вода и готвят с това гориво. Това реши правителството за близо 140 000 семейства, съобщи премиерът Кирил Петков след  заседанието на Министерския съвет. Помощите ще бъдат приспаднати от  февруарските сметки, така хората ще платят по-малко и натискът от високите цена на газа ще бъде отслабен, коментира премиерът.

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че по-голямата част от заделените 200 млн. лв. за клиентите, които ползват газ, ще бъдат платени за сметките за декември и януари. Това са към 140 млн. лв. Компенсациите ще се получат през февруари, ще бъдат приспаднати от сметките на тези битови потребители.

Петков обяви още, че са приели и размера на помощта за скъпия ток за бизнеса. Те са по схема, която "24 часа" вече е описвал, но таванът е 250 лв. на мегаватчас. Фирмите ще ги получат също с приспадане от февруарските сметки. Петков припомни, че през ноември  помощта е била 110 лв. за мегаватчас, през декември ще е 130 лв.