Исторически рекорд с приходите- 10,5 млрд.лв. повече от м.г., отчете началникът на агенцията Павел Тонев

Инспекторите разплели схеми за укриване на мита и ДДС при коли, идващи от САЩ и Канада

Луксозни коли, внос от Швейцария ще са на фокус на митническите инспектори тази година. През миналата, са разкрити схеми за избягване на мита и ДДС, през които са преминали над 1200 съмнителни автомобили, внос от САЩ и Канада. Заради засиления контрол вече имало спад в броя на внесени от там возила и увеличаване на декларираната митническа стойност от тях.

Това съобщи директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев. Той отчете рекордните 10,5 млрд. лв. събрани от приходната агенция за хазната през 2021 г.
Вследствие на засиления митнически контрол през последните месеци се отчита и спад на вноса и увеличаване на декларираната митнически стойност на луксозни автомобили от САЩ и Канада. През 2021 г. Агенция „Митници“ разкри схема за избягване на мита и ДДС при внос на луксозни автомобили от тези две държави, като бяха установени 1200 съмнителни случая.
„Повишените резултати се дължат на професионализма на митническите служители“, обобщи Тонев. Освен каналите за внос на автомобили, митничарите работят усилено и по вноса на алтернативни изделия за пушене, т.нар. вейпове.
Задържаните наркотици са 3 пъти повече от конфискуваните количества през 2020 г., а броят на констатираните случаи нараства с 19%, отчете оше митничар номер 1. Уникална за Европа пратка от 450 л течен метамфетамин бе задържана през октомври м.г. на Летище София при проверка на карго пратка от Мексико, похвали се Тонев. Рекордни са и задържаните през м.г. 2,6 млн. таблетки прекурсори, което е най-голямото количество, установявано от митниците за последните 10 години.
От отчета на приходната агенция, обявен на сайта на институцията, става ясно, че приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби за 2021 г., администрирани са за над 10,5 млрд. лв.- което е рекорд за първи път в историята на агенцията. Това е с 1,3 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г. Най-значителен годишен ръст се отчита при приходите от мита- 38%, следвани от ДДС при внос с 30,1% и от акциз с 4,0%. Касовите постъпления за 2021 г. от акциз на горива нарастват с 6,6% и с номиналния си размер от 2,44 млрд. лв. са повече в сравнение с годината преди пандемията, отбеляза Тонев.
Контролът на данъчните складове и икономическите оператори, регистрирани по ЗАДС за горива, е бил един от приоритетите на митниците. Събираемостта от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2021 г. се увеличава с 2,4%. до 2,84 млрд. лв., а количествата цигари, обложени с акциз нарастват с 2,9%. Нетните приходи от акциз на алкохол, алкохолни напитки и бира през 2021 г. са 307,7 млн. лв., което е със 7,8% на годишна база.
Постъпленията от ДДС при внос на стоки през 2021 г. отбелязват исторически най-висок ръст след влизането на България в ЕС, достигайки размер от 4,5, което е с 30,1% повече от 2020 г.
За първи път през изминалата година има и два случая на задържан хероин, пътуващ с контейнери с морски транспорт – укрит в битумни рула и в мраморни плочи. В резултат иззетото количество хероин е 4.5 пъти по-голямо в сравнение с 2020 г. Данните за валутни нарушения показват, че през 2021 г. откритите недекларирани парични средства са близо 5 пъти повече спрямо тези от 2020 г. и надминават установеното като общ размер в предходните пет години. През 2021 г. при 94 случая е установена валута с левова равностойност от 21 802 211 лв. Най-големият случай е регистриран на 21.06.2021 г., когато митническите служители на МП „Капитан Андреево откриха недекларирани британски лири и евро на стойност близо 2 млн. лв. в два изходящи камиона.