Производителят на ваксини "Бионтех" (BioNTech), "Гугъл" (Google) и железопътната компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn) са сред фирмите, които инвестират в създадената в Африка компания за изкуствен интелект "ИнстаДийп" (InstaDeep), предаде Асошиейтед прес.
Базираната вече в Лондон дружество, съобщи днес, че е събрало 100 милиона долара от инвеститори, което му е дало възможност да разшири присъствието си в САЩ. Колко точно е инвестирала всяка от споменатите компании, обаче не се посочва, съобщава БТА.
"ИнстаДийп" се фокусира върху използването на изкуствен интелект за подобряване на производството на електроника, в логистиката и в биотехнологичните изследвания.
Наскоро компанията обяви, че е разработила съвместно с "Бионтех" система за ранно предупреждение при анализиране на проби от коронавирус с възможност за прогнозиране на високорискови варианти.
Създадена в Тунис преди 8 години, в момента "ИнстаДийп" разполага с офиси и изследователи във Великобритания, Франция, ЮАР, Нигерия, Тунис и ОАЕ.