Бездимният тютюн снус направи така, че само 2-3% от тийнейджърите да палят цигара

В Европа снусът се продава легално само в тези две скандинавски държави. В резултат – само 2-3% от младежите там димят с цигари

Ако разгледаме данните за дела на пушачите във възрастта между 15 и 24 години в отделните страни от Европа , веднага ще ни направи впечатление, че има две държави, в които този дял е около 10 пъти по-малък от средния за Стария континент. И е в пъти по-малък от този в останалите държави с най-нисък дял на млади пушачи като Дания, Нидерландия и Великобритания.

Данните бяха представени на световна конференция в Лондон по въпросите на тютюнопушенето от изследователя към Норвежкия институт за обществено здраве д-р Карл Лунд.

В Швеция и Норвегия с право вече могат да се похвалят с първото бездимно поколение и с най-ниските нива млади пушачи в Европа - само 3% от шведите и само 2% от норвежците на възраст 15-24 години палят цигара.

Следващите по дял на пушещите в тази възраст са Дания с 10%, Нидерландия и Великобритания с 11%. . На другия полюс е Словакия, където пушат 34% от младите хора В България делът им също не е никак малък - 29%.

Д-р Лунд има готов отговор защо в тези две скандинавски държави се е получило така. Но той не е защото Швеция бе една от първите европейски държави, които забраниха тютюнопушенето в барове и ресторанти.

А защото това са единствените държави на континента, в които е разрешена употребата на снус – оралните торбички тютюн, с които пушачите си набавят никотин по по-безопасен начин, защото при отделянето му липсва горене, както при електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн

В Норвегия снусът е позволен, защото страната не е членка на ЕС, където бездимният тютюн не е легализиран. А в Швеция е направено изключение, защото това е родината на снуса, където употребата му има десетилетни традиции. Неслучайно торбичките с тютюн са известни като „шведски снус“.

Според данните, представени от Карл Лунд, продажбите на конвенционални цигари в Норвегия започват да падат стремглаво от 2000 г. насам. Но по същото време започва тенденция на покачване на продажбите на снус и сред мъжете, и сред жените.

Продажбите на двата продукта – снус и конвенционални цигари, все още не са равни, но ако настоящите трендове продължават така, може би съвсем скоро ще се стигне и до това.

Какво е снус?

Снусът (на англ. - snus) е влажен прахообразен тютюнев продукт, чийто предшественик през 19-и век е бил шведското сухо енфие, което се е вдишвало през носа. Днес снусът се произвежда чрез парна пастьоризация, той не ферментира и няма добавена захар, има сол, вода и ароматизиращи вещества.

Всяка доза е опакована във филтърна хартия подобно на пакетчетата чай. Снусът не се поглъща – пакетчето се поставя зад горната устна и при контакта с лигавицата започва да отделя аромати и никотин. Не се плюе – след половин час пакетчето просто се изхвърля.

В САЩ популярността му също нараства като алтернатива на традиционното пушене и на традиционното за там дъвчене на тютюн, особено след 2015 г., когато продажбата му е легализирана.

Двете големи тютюневи компании RJ Reynolds Tobacco Company и Philip Morris USA вече произвеждат такива продукти, наречени съответно Camel Snus и Marlboro Snus.

Разрешението за продажба в САЩ е издадено от FDA, американската Агенция по храните и лекарствата, след петгодишен преглед на научните данни. Това беше първият случай, в който FDA издава разрешение за продажба на продукти в рамките на процедурата за тютюневи изделия с модифициран риск. Сега производителите им вече имат право да посочват на опаковката, че употребата на снус вместо цигари намалява риска от развитие на рак на устата, сърдечни заболявания, рак на белия дроб, инсулт, емфизем и хроничен бронхит.

Това не означава, че са безвредни или „одобрени“ от FDA, а че ефектът им върху организма на човека е по-щадящ в сравнение с цигарения дим.

Научните доказателства за намалена вреда

Прегледът на научните доказателства за ефекта от продукта започва още през август 2014 г., когато Swedish Match USA първи подават документацията си пред FDA. Процедурата се допълва многократно от различни проучвания.

Има доказателства, включително и от епидемиологични проучвания, че шведският снус, макар и да не е без риск, е по-малко вреден от пушенето на цигари. Научната група във връзка с регулирането на тютюна на Световната здравна организация, например, отбелязва, че „сред бездимните тютюневи изделия на пазара продуктите с ниско съдържание на нитрозамини, като шведския снус, са значително по-малко опасни от цигарите…“.

Кралският колеж на общопрактикуващите лекари във Великобритания пък посочва, че „снусът е в порядък от 1000 до 10 000 пъти по-малко вреден от пушенето в зависимост от продукта“.

В Швеция разпространението на заболявания, свързани с пушенето и свързаната с тях смъртност, са много по-ниски, отколкото в останалите държави. А процентът на заболяванията, свързани с пушенето, сред мъжете е в пъти по-нисък от този в останалата част на Европа.

В свой доклад от 2016 г. Кралският колеж на общопрактикуващите лекари във Великобритания твърди, че употребата на снус в Швеция доказва ефективността и ефикасността на подхода на намаляване на вредата от тютюна: „Предлагането и употребата на тютюневото изделие за орална употреба наречено снус е доказателство за концепцията, че голям брой пушачи биха преминали от тютюн за пушене на алтернативен продукт, ако имат достъп до социално приемливо алтернативно предложение с по-ниска опасност за здравето на поносима цена“.