• подготвят закон за закриване на Държавната петролна компания
  • за обследване са 384 язовира, за проектиране - 100 язовира, за текущ ремонт - 130, а за основен - 15
  • извеждат защитата на потребителите като приоритетна политика
  • Повече директна помощ към българския бизнес в Плана за възстановяване и устойчивост 

Икономическата комисия в парламента прие държавния бюджет за 2022 г. на първо четене. В комисията присъстваха министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, както и икономическият министър Корнелия Нинова, които представиха данни за бюджетите на двете министерства.

"През последните години България запази стабилност на икономическата среда, но кризата от Ковид-19 се отрази негативно и на някои икономически процеси. Според прогнозата на Министерство на финансите растежът на БВП през 2022 г. се очаква да бъде 4.8%, който е движен от инвестициите. В цялостния бюджет публичните инвестиции се увеличават почти двойно, от 2.9% на 4.8% от БВП.“, заяви Нинова при представяне на бюджета на министерството на икономиката. 

По думите й тази държавна политика се очаква да бъде допълнена и от средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Нашата позиция е за повече директна помощ към българския бизнес в Плана за възстановяване и устойчивост“, категорична беше тя.

По отношение на макроикономическите показатели Нинова обясни, че България е на 17-о място по БВП сред страните в Европейския съюз и е малко над средния за ЕС.

„Очакванията на Европейската комисия за българската икономика са за засилено потребителско търсене, ръст на заплатите и ръст на износа“, каза още Нинова, като допълни, че въпреки това прогнозите за увеличението на икономиката при тях са по-консервативни.

По думите й усилията на правителството са насочени в сериозни мерки за подпомагане на българската икономика заради повишаването на цените, в това число и на електроенергията и енергоизточниците.

От думите на Нинова стана ясно, че предстои да бъде внесен закон за закриването на Държавната петролна компания, но остава отворен въпросът за съхранението на запасите от горива. 

"Обсъждаме фирмите, които са длъжни по закон да съхраняват запаси, да заплатят това задължение, тези запаси под формата на средства, а държавата да ги купува, съхранява и да отговаря, за да бъдат те абсолютно гарантирани и да не зависят от частни интереси, от това коя фирма дали ги съхранява, или не.", обясни Нинова пред депутатите. 

Нинова посочи още, че са предвидени средства за обследване на 384 язовира от държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири".

За проектиране са 100 язовира и за текущ ремонт 130, а за основен ремонт - 15 язовира. Към момента се прави преглед на състоянието на язовирите към различните ведомства и скоро ще има законодателни и административни промени. В проектобюджета на Министерството на икономиката и индустрията са предвидени допълнителни 90 млн. лева. От тази сума 57,1 млн. лева са трансфер към държавното предприятие за язовирите. 

В проектобюджета на министерството са предвидени и допълнителни трансфери от 572 500 лева за Комисията за защита на потребителите за защита от злоупотреби на пазара и от изкривяване на конкурентната среда от различни икономически субекти, обясни още Нинова. 

Вицепремиерът посочи още, че в проектобюджета на ведомството са поставени важни приоритети в девет бюджетни програми.

За облекчаване на регулациите за бизнеса са предвидени 3,914 млн. лева, каза Нинова. По думите ѝ има идентифицирани около 150 поднормативни актове, които трябва да бъдат преработени.

Бюджетната програма за насърчаване на малките и средните предприятия на индустрията е на стойност 1,141 млн. лева. С нея се цели подобряване на конкурентоспособността на фирмите, дигитализацията и експортното ориентиране.

Третата програма е за правна закрила на обектите на индустриална собственост - по нея са предвидени 3,758 млн. лева. 

Друга програма е за инфраструктурата по качеството в подкрепа развитието на икономиката, а тази за подобряване на възможностите за участие в единния европейски пазар е на стойност 895,5 хил. лева.

По програмата за преструктуриране и ефективно управление на държавната собственост - в частност на Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерните ѝ дружества са предвидени 41,176 млн. лева.

Бюджетната програма за защита на потребителите е приоритетна и бюджетът е 5,791 млн. лв. 

Над 13 млн. лв. пък ще бъдат насочени към реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския Съюз.

Бюджетната програма за администрацията е на стойност 9,164 млн. лв. 

Министър Лорер заяви, че министерството на иновациите и растежа ще осъществява дейността си през една политика и две бюджетни програми - политиката е за повишаване на конкурентоспособността и постигане на дългосрочен растеж, за справяне със сътресенията, предизвикани от кризата с коронавируса и от инфлацията.

Програмите на министерството са насочени за подпомагане на малките и средни предприятия и за насърчаване на стартиращи компании, като това ще стане чрез промени в законодателството и по-лесен достъп до финансиране на компаниите. Общият бюджет на министерството ще бъде 28 млн. лв., администрираните разходи на министерството включват стимулиране на иновациите чрез Националния иновационен фонд - 5,6 милиона лева, както и субсидии по Закона за насърчаване на инвестициите - поне 9 млн. лева.

"Ще работим за конкурентоспособна икономика, която да осигури растеж и развитие на регионите в страната, за подобряване на средата за инвестиции и за тяхното привличане от страната и от чужбина", каза пред депутатите министърът.

В сряда и четвъртък се очаква Бюджет 2022 да влезе за гласуване в пленарна зала.