България да използва електроенергия, произведена от въглищните централи, само през зимата, когато е пиковото потребление на енергия е вариант, който ще предложим на Европейската комисия. Това заяви министърът на околната среда Борислав Сандов по време на пленер „Възможни решения на енергийните проблеми и преодоляване на климатичните предизвикателства”. 

Ключовият проблем в Плана за възстановяване е отказът от въглищата. Вероятно ще настроим индикатора по друг начин – не да е определящо кога излизаме от въглещния сектор, а как да намалим емисиите – да продължим да ползваме въглища, но не през цялото време. На нас сега ни трябват заради пика на консумация на електрическа енергия и ние може да ги ползваме само когато има крайна необходимост, а през другото време да ползваме повече ВЕИ, обясни Сандов, като сравни принципа с функцията на студения резерв. Според министъра трябва да заложим на големи проекти за фотоволтаични централи и за вятърни централи в морето.

Сандов уточни, че в момента ЕК разглежда плана ни, като от наша страна се правят донастройки, които обаче да не променят основните индикатори. 

В понеделник той ще замине за Брюксел, където ще обсъди новата програма "Околна среда", към която от комисията също имат забележки. В нея са предвидени над 800 млн. лв. за мерки за въздуха - разширяване на програмата за смяна на отоплителните уреди, както и подпомагане на закупуване на електромобили, но според ЕК 660 млн. от тях не са допустими, защото новата програма трябва да е основно насочена към решения, базирани на природата, или подходи, които решават няколко въпроса. Затова министерството смята програмата за смяна на уредите да включа и инсталация на ВЕИ, най-вече фотоволтаични инсталации на покривите на домакинствата. "Процедурно сега това е много трудно и трябва да забързаме процеса, да има по-силно децентрализирана мрежа, за да може домакинствата да са не само консуматори, но и производители на енергия", заяви Сандов.