Нямат основания за притеснения в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - запазва се структурата, запазва се начинът на работа, запазва се сегашният състав. Единственото, което се случва е, че минават под шапката на МОСВ и това е нормално, защото те изпълняват функции свързани с дейността на МОСВ. Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред журналисти в парламента по повод протестът на НИМХ и нежеланието им да преминат от МОН към МОСВ. 

В момента министърът на околната среда и водите е вицепремиер по климатичните политики - нещо, което влиза в работата именно на НИМХ, допълни още Сандов.

Обезпокоен съм, че колегите от НИМХ са жертва на манипулация. Това, което може да се промени след тази реформа е само към добро, каза министърът. 

Това, което се случва сега си го обяснявам като политическа атака от ГЕРБ, допълни Сандов. 

Средства за научни проекти ще продължат да имат, категоричен беше той. 

Сандов каза и, че има притеснения, свързани с дейности, които са се случвали досега, че преминаването към МОСВ може да ги осветли, като поясни, че няма друго обяснение за реакцията на Института. По думите му ще бъде направена проверка. 

"Ако депутатите подкрепят институтът да премине към МОСВ, бих желал да имам яснота какво преминава към нас. Една първоначална проверка, която е финансова и структурна, ще направя, разбира се", заяви още Сандов.