"С реализирането на проекта за преминаване на производство на енергия от природен газ целим диверсификация на горивния микс, както и пълно премахване на въглищата извън отоплителния сезон още през следващата година. Производството на енергия от природен газ е много по-екологично в сравнение с използването на твърди изкопаеми горива. По този начин ще отговаряме изцяло на новите изисквания на Европейския съюз за чисто производство на енергия. Преходът към природен газ ще отбележи важен принос към постигането на генералните цели на ЕС за намаляване на въглеродните емисии.", коментира инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе".

По думите му енергийният преход към нисковъглеродно производство няма да стане възможен от днес за утре. "Замяната на фосилните горива с възобновяеми източници или с природен газ изисква време, средства и професионализъм. Въпреки противоречивите мнения за екологичността на газа, смятам, че именно той ще изиграе важна роля в този преход. С него ще се намалят емисиите на СО2. Природният газ е стъпало към постигането на нисковъглеродна икономика. Преходът „от въглища към газ“ няма да е нито лесен, нито евтин, но като страна член на ЕС имаме ангажименти за намаляване на въглеродния отпечатък.", заяви инж. Желев.

Директорът на "Топлофикация Русе" обясни, че факторите, от които зависи реализирането на подобен проект, са много и не може да се определи точен срок. "Нашият опит показва, че това време може да варира в диапазона поне от 1-2 години. Зависи от административните разрешителни процедури и от мотивацията на екипа, участващ в него. Конкретно нашият проект се очаква да приключи до края на годината.", посочи инж. Желев. Той посочи, че реализацията на проекта е отнела близо 2 години. Очаква се трите газови когенератора да бъдат включени в експлоатация през тази година.

"Считам, че инвестициите в нови мощности, отговарящи на европейските стандарти, ще спомогнат за подобряване на качеството на въздуха и отделно - производството на чиста енергия. Вече не само се мисли в посока как най-добре да се реши проблемът с мръсния въздух на думи и на хартия, а се прилагат на практика работещи решения на база голям опит. Вярвам, че с малки стъпки и усилия, които започват от всеки един човек, можем да постигнем значителни промени в името на нашето здраве. Подобряването на заобикалящата ни среда не зависи само от големите предприятия, а започва от самите нас.", заяви инж. Желев.

Относно предприетите мерки за контрол на качеството на въздуха, инж. Желев посочи, че са осигурили пълен контрол и прозрачност при използването на горивата за производство на топло и електроенергия. "Видеонаблюдението се осъществява чрез специализиран софтуер, който е инсталиран на работните компютри на експертите в РИОСВ – Русе. Чрез него, в реално време се контролира и наблюдава видът на използваните горива. Също така е осигурена възможност да се проследяват и минали периоди.", заяви инж. Желев.

Той обясни, че това е изискване, съгласно изменение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Законовите промени предвиждат операторите на средни и големи горивни инсталации с топлинна мощност по-голяма от 20 мегавата да монтират система за видеонаблюдение и контрол. Това важи за операторите, които използват твърди горива и/или биомаса.

„Само преди дни членове на Обществения съвет по околна среда към Община Русе посетиха по наша покана предприятието. По време на обиколката бяха разгледани дейността на новата сероочистваща инсталация и строителната площадка, на която ще бъдат монтирани три когенератора за производство на електрическа енергия от природен газ.

В края на обиколката членовете на Обществения съвет изразиха задоволство от посещението си, като заявиха, че напредъкът е видим по отношение на спазването на екологичните норми.“, разказа инж. Желев. По думите му вратите на предприятието винаги са отворени за институциите и гражданите, които желаят да видят как работи една от големите български топлоцентрали.