По-големите предприемачи се презастраховат, защото никой не знае докъде ще стигнат цените

 Хора с бизнес в Русия и Украйна се въздържат в последния момент от покупка

Строителните предприемачи започват все по-масово да слагат такса “инфлация” в договорите, с които продават жилищата ново строителство, показва проучване на “24 часа”. Увеличават се и случаите, в които сключени договори се развалят и строителят е принуден да върне капарото и дори да не започва проекта, защото цените на материалите нарастват с такова темпо, че сметката му изобщо не излиза. А има и случаи, в които строящи се вече жилища изобщо не се продават на зелено,

нарочно се задържат

от продажба,

защото никой не знае колко ще струват след време, когато станат готови.

Обикновено изграждането на нова кооперация трае 2-3 години и масова практика от дълго време е жилищата в нея да се продават на зелено, защото има голямо търсене.

Типичната схема е да се плати първоначално капаро 10-20% от цената, когато завърши грубият строеж – още 30-40%, а при сдобиване с акт за експлоатация на сградата – остатъкът.

По тези схеми работят и банките, когато отпускат ипотечни заеми – парите не се дават наведнъж, а на части в зависимост от етапа, до който е стигнало строителството.

Шоковото поскъпване на строителните материали, започнало през втората половина на миналата година, обаче

промени значително практиката

Още тогава председателят на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев сигнализира, че частни предприемачи предпочитат изобщо да не почват да строят, защото не знаят при какви цени ще завършат сградата.

“Имаме случаи с наши колеги, които са пресметнали, че ще им излезе по-евтино да върнат капарото и дори да платят неустойка, отколкото да започнат да строят”, каза той.

Основни строителни материали поскъпнаха с 40-50%. Например арматурното желязо, което в началото на 2021 г. струваше максимум 1700 лв. на тон, вече трудно може да се намери за под 2400 лв. Поскъпнаха също битумът и дървеният материал.

Специфични суровини, които се използват при строеж на жилищни сгради, са поскъпнали дори повече, например

стъклените профили са поскъпнали

с 90%,

стиропорът – с 60%. “При положение че 60-70% от себестойността на строителството са материалите, крайната цена няма как да не се увеличи с около 25%”, каза инж. Терзиев.

Таксата “инфлация” в договорите за продажба на жилища представлява клауза, която гласи, че ако до издаването на акт 16 строителните материали поскъпнат с повече от определен процент, и

цената на жилището ще

бъде повишена

с определена стойност. С различни вариации става дума за над 40% поскъпване за трите години на строителство, при което цената на жилището трябва да се вдигне с поне 20%.

“Ние не сме въвели такава клауза в договорите си, но чуваме, че все повече колеги го правят. Цените са вече непредвидими и инвеститорите няма как да гарантират, че за 3 години ще успеят да опазят интересите си. Но ние все пак сме голяма компания”, каза пред “24 часа” търговският директор на BLD Ирина Кънева.

Тя обърна внимание на факта, че по-големите предприемачи не разчитат на постъпленията от вноските на купувачите, за да започнат следващата си сграда, както го правят по-малките.

При тях действа друг механизъм за превенция – забавят темпото на предлагане на жилища на зелено, за да са сигурни, че когато сградата е готова, ще могат да продадат жилищата на адекватни за пазара цени. Заради това видимо намалява предлагането на все още строящи се жилища.

Според данни от пазара обаче средната себестойност на строителството поне в столицата е все още около 500-650 евро. Тя може и да се увеличи с много, но крайната цена е поне двойна на тази, а в някои райони на столицата е и много по-висока. Затова според консултанти нещата не са чак толкова трагични, просто в случая става дума за предпазна мярка от страна на строителите, взета предварително.

“Аз няма да направя такова нещо, предпочитам да си завърша досегашните проекти и да изчакам известно време”, реагира пред “24 часа” предприемачът Димитър Гайтанов. Въпреки че е купил парцели и има готови проекти, той е решил да изчака известно време и от 3-4 месеца насам не започва нищо.

“Защото

какво правим, ако цените на материалите

почнат да падат,

а ние строим и задържаме апартаментите, без да ги продаваме? Ще се получи това, което се случи през 2008-2009 – да гледаме как цените за броени месеци падат наполовина”, реагира Гайтанов. Още повече че всички очакват лихвите да се вдигат като най-популярното средство за борба с инфлацията. Това ще засегне силно имотния пазар и според него нищо чудно жилищата да станат по-трудно продаваеми.

Междувременно войната внесе още една промяна на пазара на жилища, която е едва в началото си – вече има хора, които се отказват на финалната права от сделка по купуване на имот, тъй като бизнесът им е свързан с Русия или Украйна. Те решават да отложат покупката, поне докато не стане ясно дали финансите им ще пострадат чувствително от ставащото.

“Имам три такива случая, откакто започна войната. Малко са все още, но ми направиха впечатление. Очевидно няма да се разминем само с преките ефекти от войната под формата на поскъпване на хранителни продукти, а ще бъде засегнат и жилищният пазар”, каза пред “24 часа” кредитният консултант Тихомир Тошев.