Курсът на рублата е стабилен в Москва и подложен на известни колебания в офшорната търговия, макар че и на двата пазара се задържа над 100 долара. В същото време инвеститорите следят развитието на преговорите между Русия и Украйна, както и новини за обслужването на суверенния дълг на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пазарните участници очакват информация дали Русия ще плати купона по облигации, чийто падеж бе вчера, или ще започне да тече предвиденият 30-дневен гратисен период.

В сутрешната търговия днес руската валута поскъпна с 3% спрямо долара до 104,8 рубли за долар, а спрямо еврото - с 1,8% до 115,6 рубли. Това все пак са малки колебания спрямо отчитаните напоследък резки промени в курса. На борсите в чужбина рублата поевтиня значително, като загуби около 16% на дневна база.

Западните страни наложиха безпрецедентни санкции срещу Москва заради инвазията в Украйна, което провокира най-тежката икономическа криза в Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 година. Вчера бе съобщено, че инфлацията в страната е скочила до 12,54% към 11 март, което е най-високото ниво от края на 2015 година.

Фондовият пазар в Москва остава до голяма степен затворен по нареждане на централната банка до края на седмицата. Акции се търгуваха за последно в Москва на 25 февруари, след което институцията наложи ограничения.

Миналата седмица регулаторът забрани продажбите на долари и евро в банковите клонове, за да защити валутната ликвидност на местните банки, след като страната до голяма степен бе изключена от световната финансова система.

Руснаците все още могат да купуват и продават валута онлайн, макар и при големи колебания на курсовете.