Изцяло липсват резервации от Русия и Украйна

Сериозни притеснения за туристическия бранш, преди летния сезон. Причината е в малкия брой предварителни заявки. Изцяло липсват резервации от Русия и Украйна, заради войната, а туристите от тези държави са сред основните посетители на нашите курорти.

Христо Караилиев е управител на хотелски комплекс в Слънчев бряг. Предварителните заявки тази година са много малко заради войната. Затова и се притеснява как ще започне летния сезон.

"Предполагам, че голяма част от пазарите, на които разчитаме за сезона, изчакват да видят как ще се развият военните действия преди да решат дали да запишат почивка при нас. Но при всички случаи началото на сезона най-вероятно ще бъде засегнато от гледна точка на търсене", обяснява хотелиерът.

Надеждата на сектор „Туризъм” е била, че с края на поредната COVID вълна пътуванията отново ще се увеличат. Военният конфликт обаче е объркал плановете им.

"Преди две –три седмици нещата бяха много по-спокойни, след COVID изведнъж започнаха ранни записвания както през 2019 г. Сега вече с тази военна обстановка положението е по-трудно", коментира експертът Константин Занков.

Така едни от основните туристи у нас – руснаци и украинци ще пропуснат летния сезон.

"Русия, Молдова, Украйна – спадове на туристически пазари. Определено ще има резервации повече в последния момент, надяваме се основно на интерес към нас от съседни държави", добави Занков.

Отсъствието на украинци и руснаци ще се усети не само туристическия бранш, предупреждава бизнесът.

"Руснаците и украинците харчат много като дойдат в България. Ако кажем, че един турист е 1000 лева вече 1 милион туристи са 1 милиард", смята Веселин Илиев от Българската стопанска камара.

През миналата година по данни на НСИ около 470 000 украинци са посетили страната ни като туристи. Руските посетители са били близо 135 хиляди, предаде Нова.