2 основни приоритета на ЕК – зелен и дигитален преход. Нито пандемията, нито войната ще забавят зеления и дигиталния преход. Точно обратното, те ще ги ускорят. Това са двата основни приоритета на ЕК. В това беше категоричен ръководителят на Предстваителството на ЕК в България Цветан Кюланов. Той взе участие в конференцията "Нулевите нетни емисии като път към устойчиво бъдеще", организирана от Коалиция "За зелен рестарт". 

Плановете за възстановяване и устойчивост към момента са най-директният и реален уред, с който да работим в тази посока – това е директна помощ от европейския бюджет за постигане на тези цели по начин, който не нарушава обществения ред и не оставя хора, които не могат да се справят. Надявам се на изпълнението на българския план, в който има много абмициозни цели за енергиен и климатичен преход, почти половината от средствата са за това, подчерта Кюланов.

Той посочи и, че вече съществува и Механизмът за справедлив преход, предложен е социален фонд за климата, който да подпомага хората, които имат нужда, за социалните и икономическите последици от прехода.

Инициативата RЕРowerEU ще докаже, че Европа ще се откаже от зависимостта си от руски енергийни източници. Големите държави ще дадат пример на останалите. В България трябва да действаме решително, за да докажем, че и ние можем да го направим, каза още Кюланов. 

Дамяна Стойнова от кабинета на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс също подчерта, че на фона на кризите с COVID и войната в Украйна ЕС е показал колко важна е ролята му и колко гъвкаво може да действа.

Тя допълни, че планът RЕРowerEU С ще намали въздействието върху потребителите от климатичния преход и ще допринесе за нови източници на енергия като водород, биометан, фотоволтаици и други.

Предложеният европейски социален климатичен фонд ще помогне на най-уязвимите, за по-добра изолация на сградите, помощи за електромобили, поставяне на фотоволтаици на покрива, така ще се работи в сътрудничество с националните и местните власти.

Стойнова цитира комисар Тимерманс, че преходът към климатично неутрално икономика трябва да е справедлив, иначе просто няма да има преход.