Един украински бежанец е започнал работа като готвач чрез посредничеството на дирекция „Бюро по труда“ – Добрич - съобщи директорът на Специализираната трудова борса в града Северина Савова.

Мобилен екип на „Бюро по труда“ – Добрич, обхожда обектите, където има настанени украинци, избягали от войната.

„Бежанците, които са останали засега на територията на областта, са предимно в Балчик, Кранево, Албена и Добрич. Екипът ги посещава на място и колегите ги информират за възможностите за започване на работа и условията, при които могат да бъдат наети”, обясни Савова.

Бежанците имат възможност да попълнят анкетни листи, които представят техните очаквания и възможности за започване на работа. Към 31 март броят на попълнените анкети е 59. Но разговорите с бежанците показват, че повечето от тях са във фаза уточняване на статута. Освен това, те са предимно майки с деца и започването на работа е в пряка връзка с тръгването на децата им на детска градина или на училище, каза директорът на „Бюро по труда“ - Добрич. Нагласата им е да започнат работа от 1 до 3 месеца.

„Трябва да се отчете и фактът, че повечето от хората, с които са разговаряли колегите, са с висока професионална квалификация и от т. нар регулирани професии – лекари, медицински сестри, инженери, мениджъри и др” - каза още Савова.

А тъй като повечето от украинските бежанци са с висше образование, на този етап, те не са склонни да заемат позиции, предполагащи по-ниска професионална квалификация. Още повече, че всички имат надеждата, че скоро ще могат да се завърнат в родината си, заяви тя.