През 2026 г. България трябва да намали с 40 процента вредните емисии, но не и да спре въглищните си централи

"Радвам се, че Планът за възстановяване и развитие, по който в България ще влязат 12 милиарда лева, не беше обвързан с физическо затваряне на капацитети на производителите на енергия на база въглища. Това е заслуга на финансовия министър, който не се съгласи с това условие. Така че конкретни дати, на които да бъдат спрени рудниците и централите в комплекса "Марица изток" по този план, няма". Това каза днес на миньорите от мини "Марица изток" в Раднево премиерът Кирил Петков, който им гостува заедно с министъра на финансите Асен Василев.

Петков определи това като огромна победа. "Все пак ние сме в рамките на зеления преход и не трябва да се заблуждаваме, че той няма да се случи никога, но това няма да стане до 2026 година. Имаме време внимателно да обмислим най-добрите стратегии за това как преходът да продължава, знаейки, че най-важното за България е да има независимо енергийна система, която не разчита на никакви доставчици. Това се осъзна и заради войната в Украйна", каза още Кирил Петков.

До 2026 година България трябва да намали с 40 процента вредните емисии от въглероден диоксид, но не чрез спиране на централи на въглища, както предвиждал първоначално Планът за възстановяване и развитие. "Има голяма разлика между това безвъзвратно да бъдат затворени капацитети и няма връщане назад, докато сега, според вече договореното, можем да оптимизираме работата си - например да има повече работа през зимния сезон, когато на България й трябва повече елекроенергия, и да намалим мощностите през лятото. Не не всичко да бъде еднозначно и да няма друг вариант, който да ви дава възможност на работни часове, на сезонност. Да постигнем това беше много важно за нас", посочи премиерът. Министър-председателят Кирил Петков /вдясно/ разговаря оживено със синдикалисти за бъдещето на комплекса "Марица изток".

Министър-председателят Кирил Петков /вдясно/ разговаря оживено със синдикалисти за бъдещето на комплекса "Марица изток".

Той не скри, че сегашният план можело изобщо да не бъде приет. "В плана, който заварихме като правителство, имаше една голяма газо-парова централа, която да замести въглищните централи на "Марица изток". Ние не харесахме идеята да станем още по-зависими от газа, това не е оптимална стратегия. Да, във времето нямаме избор, зеленият преход трябва да се случи и ще дойде и такъв момент, но как - това трябва да го изработим заедно. Нямам магическа пръчка в момента, за да ви отговоря на коя дата точно трябва да се случи това. Но сегашното българско правителство, за разлика от предишните, застава на страната на това, че е много важно да имаме независима българска енергия. Алтернативата беше съвсем различна и вие я знаете много добре. Но едно е да заключим вратата и повече никой да не влиза, друго е да намалим производството през август, а през октомври или ноември да го увеличим", коментира Петков.

Той успокои миньорите, че заради този подход към проблема може и да не се стигне до затваряне на един от рудниците на мини "Марица изток", каквито са техните притеснения.

"Намаляваме добива на въглища, но какво ще правим с откривката, тя е разход", попитаха пак синдикалисти от мините. Премиерът отговори: "За 100 дни се очаква от нас всичките тези проблеми, които са се натрупали през годините, да бъдат решени. Казват - къде ви е промяната? В случая дойдохме при вас, защото имаме лице да дойдем. Ако бяхме подписали заради тези 12 милиарда лева да бъдат затворени тецовете, тогава нямаше да ни видите въобще тука. Щяхме да се крием. А тази позиция, която договорихме, беше на ръба дали изобщо този план ще се приеме, устояхме на това нещо. Няма с два хода да решим целия проблем, но продължаваме да работим. Това, че успяхме да имаме този шанс, а не да казваме, че след 2 години трябва да се заключи нещо - това, според мен, е първа голяма победа за тези 100 дни, свързана с вашия регион. Дали е достатъчна? Имаме още много работа, няма две мнения".

Премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев влязоха и в рудник "Трояново 1", където видяха намясто как работи багер "RS 1200". За да влезе в рудника, министърът на финансите Асен Василев облече миньорска работна куртка.

За да влезе в рудника, министърът на финансите Асен Василев облече миньорска работна куртка.