График указва стъпките за постепенно прекратяване на използването на въглища

През 2026 г. България трябва да намали с 40% вредните емисии, но не и да спре въглищните си централи, това става ясно от думите на премиера Кирил Петков в петък в Раднево.

Ето какво каза премиерът на миньорите от мини “Марица-изток”:

“Радвам се, че планът за възстановяване и устойчивост, по който в България ще влязат 12 млрд. лв., не беше обвързан с физическо затваряне на капацитети на производителите на енергия на база въглища. Това е заслуга на финансовия министър, който не се съгласи с това условие. Така че конкретни дати, на които да бъдат спрени рудниците и централите в комплекса “Марица-изток” по този план, няма”. Петков им гостува заедно с вицепремиера Асен Василев.

На страниците 112-а и 113-а в самия план за записани 2 реформи за декарбонизация. В едната се предвижда промяна в Закона за ограничаване изменението на климата, с която ще се създаде и

ясен план за постепенно премахване

на централите на въглища до 2038 г.

и ще има регулаторен таван за техните емисии на въглероден диоксид, приложим от 1 януари 2026 г.

Законът също ще предвиди мерки във връзка със социално-икономическите последствия, които ще се финансират и ще са в съответствие с мерките предвидени във Фонда за справедлив преход.

Ще се прави пътна карта за неутралност на климата. В разработените сценарии и препоръки в доклада на пътната карта включват стъпки за постепенното премахване на лигнитните въглища възможно най-скоро и не по-късно от 2038 г.

По-нататък се уточнява, че

намаляването на емисиите с 40% ще обхваща

централите, работещи на въглища,

а именно тецовете “Марица 3” , ТЕЦ “Марица-изток 2”, ТЕЦ “Бобов дол”, “AES-3C Марица-изток 1”, ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”, ТЕЦ “БРИКЕЛ”, ТЕЦ “Република”, ТЕЦ “Русе Изток” и “Топлофикация Сливен”.

Планът за постепенно прекратяване на използването на въглища включва стъпки до 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038 г. Тези дати се отнасят до ангажиментите на ниво ЕС. А от бизнесорганизациите е предложена 2038 г. като крайна дата, се уточнява в документа.

Въпреки че по настояване на ЕК в плана не е включено създаване на държавно предприятие “Конверсия на въглищни региони”, то е записано като част от реформата, но няма да се финансира с пари от плана.

Фирмата ще е към енергийното министерство, на нея се предоставят съществуващите терени и съоръжения на въгледобивни или енергийни дружества - държавна собственост. Освен това тя ще наема освободени миньори заради постепенното спиране на използването на въглища.