Енергийната криза победи климатичните цели

Балканските държави се насочват към въглищата, докато се опитват да се справят с глобалния скок на цените на енергията. Това поражда опасения сред еколозите, че страните отстъпват от ангажиментите си за постепенно премахване на най-замърсяващото изкопаемо гориво, пише Ройтерс.

Северна Македония, някога водеща в привличането на инвеститори във възобновяема енергия, обяви по-рано този месец, че планира да отвори две нови въглищни мини за захранване на електроцентрали. Министерството на енергетиката обяви също, че иска да закупи 3 милиона тона въглища от съседно Косово, въпреки че сделка все още не е подписана.

„С началото на енергийната криза не само ние, но и всички държави в Европа веднага увеличихме производството на електричество от въглища, защото е най-евтиният и най-сигурният (източник)“, каза Васко Ковачевски, главен изпълнителен директор на държавната електроенергийна компания Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Покачващите се цени на едро, ниските запаси и нахлуването на Русия в Украйна доведоха до скок на цените на енергията и накараха много страни да се борят за осигуряване на доставки. Но еколозите казват, че завръщането към въглищата не е отговорът. 

"Декарбонизацията е един от стълбовете на зеления дневен ред, а ние представяме план за въглищна мина? Това е неприемливо", каза Невена Смилевска от екологичната група "Еко-свест" в Скопие.

Новите въглищни мини са "Живойно", близо до електроцентрала "Битоля" в южната част на страната, и "Гущерица", близо до централата "Осломей" на запад. Нито правителството, нито ESM обаче съобщават кога ще отворят или колко ще произвеждат.

Първоначално Скопие планираше постепенно да се откаже от въглищата до 2027 г., но през януари отложи тази стъпка за 2030 г.

Междувременно Косово каза, че чуждестранни компании - включително от Германия - също са питали за закупуване на въглища. Косово има петите по големина в света находища на лигнит - въглища, чието относително ниско енергийно съдържание води до особено токсично замърсяване при изгаряне.

Сърбия заяви, че увеличава производството на въглища поради недостатъчни валежи за водноелектрически централи и че ще внася 500 тона въглища на ден от Черна гора.

Босна и Херцеговина, единствената балканска страна, която изнася електроенергия, казва, че ще отложи плановете за затваряне на електроцентрали, работещи с въглища, поради високите цени на енергията и въздействието на войната в Украйна. В завода в "Осломей" в Северна Македония наскоро беше построено 10-мегаватово соларно съоръжение, част от план за замяна на въглищата.