• Страната ни е лоялен партньор и няма да ограничи преноса към Сърбия и Унгария, каза Николов

Осигурен е газ за страната ни за минимум месец. Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие в тази война. Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са гарантирани, Това заяви на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов по повод новината, че доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България спират от днес.

Това съобщиха от "Булгаргаз", позовавайки се на писмо, получено от руската страна. От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация", каза Николов и допълни: „Докато съм министър и отговарям за това, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава, България не се продава и не поддава на трета страна“, каза Николов. 

Николов даде хронология на събитията - в началото на април е получено писмо от "Газпором" относно начина на плащане, дружествата под шапката на БЕХ, са предприели мерки за да се подсигурят количества, включително спиране на добива от Чирен и подсигуряване на количества за по-дълъг период за напред, посочи енергийният министър Александър Николов в началото на брифинга. 

В следствие на полученото писмо е поискано правно становище по същестуващия договор и съответните свързани рискове при приемане потенциално на исканията на "Газпром". В писмото от страна на "Булгаргаз" към "Газпром" са поискани допълнителни разяснения, които да минимизират съответните рискове от отпадане в неизпълнение от страна на "Булгаргаз". Следва второ писмо от руска страна, в което липсват исканите разяснения. 

Министерството на енергетиката е информирало и Главна дирекция "Енергетика" в ЕС. 

Предложената от руска страна двуетапна процедура на плащане крие значителни рискове, бихме загубили контрол върху парите си след плащане в щатски долари, както е по договор, посочи Николов. Българската страна би била изложена на риск да плаща, без да получава доставки на газ, допълни още той. "Булгаргаз" разполага с банкови реквизити, доказващи всички плащания към руска страна и за настоящия месец. 

Правните становища, направени по искането на "Газпром", са показали сериозни рискове за страната - липса на яснота на курса, по който ще се превалутират плащанията, както и изцяло загуба на контрол върху парите ни.

Ако е факт спирането на газа към България, това следва да се потвърди физически до няколко минути, посочи Николов. След Министерски съвет ако имаме потвърждение за намяляване на доставките, ще ви информираме, посочи Николов. 

Бълария няма да води преговори под натиск и с наведена глава, докато съм министър и България не се поддава на каквато и да е страна, заяви Николов.

Видно е, че широкопрокламираните инфраструктурни проекти в миналото не могат да гарантират доставката на природен газ, но това не означава, че няма да се справим и с тази ситуация, каза още енергийният министър.

България е лоялен партньор към всички съседни държави, България не е Русия, когато имаме възможност ще помагаме на съседни държави. Страната ни е лоялен партньор и няма да ограничи преноса към Сърбия и Унгария, заяви министърът.

Очаквайте подробности!