Потоците на руски газ към Германия са сигурни засега въпреки спирането на доставките за България и Полша. Това съобщи днес германската компания "Унипер" (Uniper), уверявайки, че транзитните обеми, преминаващи през двете страни към други дестинации, няма да бъдат засегнати, предаде Ройтерс, съобщи БТА. 

Компания също така потвърди, че очаква да може да плаща за газа по схемата, предложена от Москва, която изисква плащанията да бъдат направени в рубли.

Главният финансов директор на "Унипер" Тиина Туомела посочи пред анализатори, че потокът по газопровода "Ямал-Европа" през Полша към други клиенти засега не е засегнат.

По думите й "Унипер" използва механизма, който позволява плащания в евро, които се конвертират в рубли от руската банка, съгласно оценката на ЕС, че това не нарушава санкционните ограничения.

"Газпром" заяви, че е спрял газовите доставки за България и Полша, тъй като те не са платили за синьото гориво в рубли - най-тежкия досега отговор на Кремъл на санкциите, наложени от запада заради конфликта в Украйна.

Реверсивните доставки на газ по "Ямал-Европа" от Германия към Полша тази сутрин са скочили над пет пъти, сочат данни на газовия оператор "Газкейд" (Gascade), цитирани от ТАСС. В посока Германия - Полша газовият поток се е увеличил 5,2 пъти до 1,23 млн. куб метра на час. Същевременно физическият поток на газ по съоръжението в пряко направление (от Полша към Германия) през газоизмервателния пункт "Малнов" остава нулев вече 21 ден. Той се сформира като разликата като реноминациите (уточнените заявки) за достаки в пряка посока и реверсивните потоци.

Акциите на "Унипер" се сринаха с над 5 на сто, след като компания обяви предварителна нетна загуба от 3 млрд. евро за първото тримесечие, посочвайки разходи, свързани с руското й подразделение и със спирането на проекта "Северен поток-2", допълва Ройтерс.

Доставките на газ за Германия се извършват без проблеми, ситуацията е стабилна, посочи Федералната агенция за регулация на мрежите (Bundesnetzagentur), информира в. "Ханделсблат".

"Следим внимателно положението. Сигурността на доставките в Германия към момента остава стабилна", каза говорител на ведомството в Бон.

Към понеделник, 25 април, запълнеността на германските газови хранилища е била 33,4 процента. Това е съпоставимо с 2017 г. и значително превишава нивата от пролетта на 2015, 2018 и 2021 година. Посочва се също така, че от 5 април запълнеността постепенно нараства, допълва ТАСС.

Австрийската страна в лицето на австрийска петролногазова компания О Ем Ви (OMV) е приела условията на Русия за плащане на доставките на руски газ в рубли чрез откриване на съответната сметка в руска банка, съобщи по-рано днес канцлерът на Австрия Карл Нехамер, цитиран от ТАСС.

"Ние, тоест О Ем Ви, приехме условията за плащане, както и правителството на Германия. Те (условията) са признати като отговарящи на условията на санкциите. За нас това беше важно", каза Нехамер на пресконференция.

Австрия предвижда да задели за натрупване на стратегически газови резерви до 6,6 млрд. евро от бюджета. По този начин трябва да се осигури запълване на газовите хранилища на 80 процента до зимата, посочиха Нехамер и министърът на енергетиката Леоноре Гевеслер днес след правителствено заседание, информира австрийският в. "Стандард".

Също днес бе публикувано изследване, според което до 2027 г. Австрия може да стане независима от руския газ. За тази цел е необходимо потреблението на синьо гориво да спадне с една четвърт, да се утрои алтернативният внос, а производството на биогаз и зелен водород да получи силен тласък, се посочва в доклада, изготвен от агенцията за енергетика по възложение на министерството на околната среда. Същевременно собственият добив на природен газ на страната трябва да остане без промяна. До 2030 г. е възможно дори свиване на потреблението на газ с една трета, според енергийната агенция.