Общият показател на бизнес климата през април се покачва с 4,2 пункта спрямо предходния месец, съобщиха от Националния статистически институт. Подобрение на показателя се наблюдава в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството е регистрирано понижение.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се повишава с 4,6 пункта в резултат на намаления негативизъм в оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Показателят "бизнес климат в строителството" намалява с 2,6 пункта, което се дължи на резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Бизнес климатът в търговията на дребно нараства с 10,6 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Показателят "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 3,5 пункта, което се дължи на позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.