Търсенето по света е достигнало 8-годишен рекорд - 1180,4 тона през 2021 година

Основният клиент у нас е на възраст между 35-60 години, а отскоро се забелязва тенденция, че и по-младите искат да купят

Война и инфлация - това е теоретичното схващане за перфектното време, в което да се инвестира в злато. Сегашното съчетание на двата фактора се оказва много добро практическо потвърждение на теорията.

Смятано за една от сигурните защити при финансови и геополитически кризи, златото се радва на небивал интерес. Общото търсене на кюлчета и монети е достигнало 1180,4 тона през 2021 година, или ръст от над 31%, постигайки 8-годишен рекорд, показват последните данни на World Gold Council. Потреблението е най-високо от 2013 година насам, когато е било 1730 тона.

Когато започна кризата в Украйна, имахме огромни поръчки, казва Рудолф Бренер - основател на Philoro Edelmetalle, цитиран от Bloomberg. По думите му пред неговите магазини в Европа имало дори опашки от купувачи, а продажбите са три пъти над нормалното ниво. 

България не прави изключение от световната тенденция, защото у нас се оказва, че за доставка на кюлче инвестиционно злато трябва да се чака от 1 до 6 седмици. Тоест ситуацията е сходна с покупката на нова кола, за която вече се чака по няколко месеца.

Търсенето в България надминава предлагането - през миналата година покупките са нараснали 3 пъти на годишна база. 

Най-търсени се оказват кюлчета

от 20, 50 и 100 грама,

които обаче на практика са изчерпани по сайтовете на финансовите къщи, които се занимават с търговия със злато, а във физическите магазини бройките са силно ограничени и свършват изключително бързо. В сайтовете на някои финансови къщи цените дори са премахнати, а активни са само тези, който се дават за изкупуване на златни кюлчета. 

А стойността им никак не е малка - в зависимост от грамажа сумата, която трябва да се плати за 24-каратово швейцарско златно кюлче, варира между 2479 и 11 916 лева. Котировките на търговците обаче се променят 3 пъти на час, за да са актуални спрямо глобалните.

 Ивестиционното злато се предлага в голямо многообразие. Така се дава възможност на всеки според финансовите възможности да направи вложение се опровергава схващането, че притежанието на златно кюлче е само за богатите. Най-малката разфасовка е 1 грам чисто злато, а най-голямата е 12,5 кг. У нас обаче се продават до 100 грама, за които търсене не липсва, а предлагането е ограничено. 

Повишеното търсене води и до вдигане на цената. Проверка на “24 часа” показа, че са изчерпани и по-евтините разфасовки, започващи от 1 и стигащи до 10 грама. Цената на кюлче от 1 грам например варира между 129 и 163 лева. Повечето български търговци предлагат два вида инвестиционни златни кюлчета на швейцарските рафинерии PAMP Fortuna и Valcambi. Сред най-популярните са и тези на канадската Royal Canadian и австралийската Perth Mint.

При монетите най-популярните са “Виенска филхармония”, “Австралийско кенгуру”, “Канадски кленов лист”, “Южноафрикански крюгерранд”. БНБ също пуска златни възпоменателни монети, но те се изчерпват много бързо.

Заради повишеното търсене и ограничените наличности

оферти за злато вече може да се намерят

и в платформите за онлайн търговия

на стоки. Но там предлагането е в двете крайности – най-малката и най-голямата разфасовка – от 1 и от 100 грама, които хора продават на същите цени, на които се предлагат и във финансовите компании, търгуващи със злато.

По-предпочитани се оказват кюлчетата, отколкото монетите и търсенето им се е повишило с 50% през 2021-а спрямо 2020 г. Голяма част и от популярните монети обаче също се оказват с изчерпана наличност.

Основният клиент за инвестиционно злато у нас е на възраст между 35-60 години, а отскоро се забелязва тенденция, че и по-младите - между 18-24 години, проявяват интерес към благородния метал, посочва един от търговците.

Инвестицията в инвестиционно злато не се облага с ДДС, мито, акциз или други данъчни утежнения, обясняват търговците. Същевременно покупката и продажбата са лесни, а

златото може да се използва и като

законно платежно средство 

Инвестиционното злато обаче се счита за финансов актив и НАП облага печалбата от продажбата му с 10% данък.

При инвестицията във физическо злато трябва да се следят спредовете - за колко може да се купи и продаде. При търговците е около 3-4%, като се покачва, когато грамажът е малък. При някои банки разликата е много по-голяма.

Цените на инвестиционното злато са “вързани” с тези на световните спот пазари. Но търговците го продават с надценка от 5-7%.

Важно е съхранението, защото при неправилно може да унищожи стойността на покупката. Кюлчетата например не трябва да се изваждат от защитните кутии, защото надрасквания и наранявания на повърхността превръщат инвестиционното злато в златен скрап, той се изкупува на по-ниска цена.

Или с други думи 

нараняванията по метала са инфлацията, 

която може да обезцени златото

Пръстени, коронки, синджирчета и други златни накити и продукти се смятат именно за скрап. Поради това трябва да се купуват кюлчета, които имат отпечатано името на производителя, теглото и чистотата.

Има и друго важно нещо, което трябва да се знае - в специалните опаковки на кюлчетата е и сертификатът за произход. Монетите обаче нямат такъв.

Съхранението му е изцяло по преценка на собственика, тъй като изисквания за съхранение няма. Търговците обаче съветват да се наеме сейф или трезор, за да се гарантира по-голяма сигурност, но това пък е свързано с допълнителни разходи. Най-евтиният струва 163 лв. на година, а повечето банки предлагат за 190-200 лв.

Освен физическо злато съществува и дигитално злато, при покупката на което потребителят не получава златни кюлчета или монети - поне докато не ги поиска и не плати такса плюс разходите за доставка. Но на теория е собственик на такова.