Депозит за 30 дни дава лихва около 0,3 процента

До 5% връщане на изхарчената сума от кредитната карта и 0,3 лихва върху заплатата при депозит за 30 дни предлагат родни банки. Трикът е изключително полезен и мнозина се възползват от него. Номерът с кешбека, както се нарича връщането на похарчени пари от кредитната карта, е да възстановиш цялата сума в нея  до 45 дни. 

Така човек няма да плати лихва и ще спечели.

За самите банки също е изгодно, защото малцина вкарват повече от минималната вноска. Уловката е, че условията трябва да се четат внимателно. При някои банки има таван на сумата, която могат да възстановят

в рамките на една година. Той варира от 200 лв. за кредитна карта с лимит от 1000 лева до 2000 лева за тези с най-висок лимит, който стига до 10 000 и повече лева.

Затова някои ползват системи като револют. Там кешбекът е 1%, но няма таван. Уловката е, че човек трябва да си плати за картата, която позволява такава възвръщаемост.

“Цялото ми семейство харчи от моята кредитна карта”, казва Дани, която е банков служител и има изгодни условия. “Не си мислете, че се редуваме у кого да е картата. Просто всички сме я добавили в приложението Google pay”, обяснява жената.

Парите връщат веднага, в момента, в който са  изхарчени. Така тя и семейството ѝ не плащат никакви лихви за това, че харчат парите на банката.

За разлика от Дани и близките ѝ, Петър Кирилов също пазарува само от кредитната си карта, но печели пари и от заплатата си. “Вкарвам я на депозит за 30 дни. Така банката ми плаща 0,3 лихва. Да, това са 30 лева на всеки хиляда. Но ако го сметнете в годишен план, то спокойно мога да кажа, че лихвата покрива лятната ми ваканция, посочва мъжът. И обяснява, че никога не се притеснява, че може заплатата му да закъснее и да не вземе лихвата от депозита, защото е поискал да го изтегли по-рано, за да запълни кредитната си карта.

“Рискът е нулев, защото срокът, който имам, за да не плащам лихви по кредитната ми карта, е 45 дни. Така дори при закъснение на заплатата заради натрупали се празнични дни например не се отразява по никакъв начин, всичко е наред”, добавя Кирилов.

И обяснява, че има още по-печеливш метод. “Инвестиция в държавни ценни книжа. Те имат добра възвръщаемост, но когато ги продам на 43-ия ден, за да си платя кредитната карта, няма да мога да ги купя пак, без да убия предишната си печалба”, описва проблема Петър Кирилов.

Неговият приятел Стоян Георгиев има решение. Мъжът инвестира заплатата си в нискорискови акции. “Борсата е сложна, човек трябва да я следи много, иначе може да загуби. Аз нямам такъв проблем, защото това е работата ми и съм наясно с всички тенденции. Дори така обаче може за изляза на загуба, макар и минимална, а следващата печалба би следвало да я покрие”, обяснява тактиката си Георгиев. И посочва, че не е хубаво човек без никакви познания в областта на търговията на борсата да я прилага

Още по-голям е рискът с инвестиция в криптовалута. Възвръщаемостта там обаче е по-голяма. Най-много се котират биткойн и етериум, но и колебанията в стойността им са най-резки.

Енефтитата - нон фънджибъл токънс или просто цифрово изображение с уникален код, могат да бъдат чудесен източник на стабилна печалба. Със специален алгоритъм човек може да настрои да купува всичко, което се продава на определен процент по-ниско от предната сделка с него. Така например мъж купи едно от популярните борд ейп за 450 долара и го продаде за 225 хиляди.

Дори да не сте по подобни рискове обаче, само с кредитна карта с кешбек от 5% и депозит от 0,3 процента при средна работна заплата в София от 2402 лева без бонусите годишната възвръщаемост е 1527 лева. Изчисленията обаче са на база брутна заплата. С бонусите сумата ще е подобна. Разбира се, не всеки може да се уреди с такъв депозит и кредитна карта с 5% кешбек. Опции си остават влогове в чуждестранни банки, както и карти ала револют. Дори с 1,2% годишна възвращаемост при средна за София заплата, това би  означавало възвръщаемост от над 300 лева на годишна база. И то само при безрисков депозит, при търговия на борсата сумата може да нарасне многократно.

Депозит за 30 дни

дава лихва около

0,3 процента