При предстоящата актуализация на бюджета пак включват предложение за сваляне на данъка

Нулев ДДС за хляба ще доведе до понижаване на цената за хората, ще спаси производството и ще изсветли сектора.

Около това се обединиха вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева.

Двете се срещнаха, за да обсъдят поскъпването на хляба след спирането на газовите доставки от Русия.

Освен това подкрепата за бизнеса за скъпия ток с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи, както и да се сложи таван на цената за газа, заявила Нинова.

Мариана Кукушева е уверила, че в България има достатъчно количества брашно и пшеница, но е поискала държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители, тъй като било възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа. Хлебопроизводството бил единственият бранш до момента, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците преди доста време.

Предложение за намаляването на ДДС на 9% отново ще бъде част от промените на Закона за държавния бюджет при предстоящата актуализация, заяви председателят на парламентарната комисия по земеделие Пламен Абровски.

Той напомни, че в началото на годината имало предложение за намаляване на ДДС за плодове и зеленчуци на 9%. Отново го включваме, защото е най-реалистичният вариант за държавата за намаляване на данъка, което може да се случи бързо и позволено от ЕК, уточни депутатът от ИТН.

Намаляването на ДДС на 9% ще даде отражение на крайната цена на потребителите, допълни земеделският министър Иван Иванов.