Ще има обаче ремонт на плана за приемането му, финансовото министерство ще готви анализ на разходите и ползите

Датата 1 януари 2024 г. като вероятна дата за приемане на еврото в България остава записан в Плана за присъединяване към еврото. Това са се разбрали в работен порядък представители на партиите от коалицията. Срещата бе по инициатива на финансовия министър Асен Василев.

До нея се стигна, след като Василев внесе плана, изготвен от предишния кабинет в МС, но шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН определи това като недопустимо и поиска плана да бъде обсъден в бюджетна комисия и задължително да има анализ какви са разходите и какви ще са ползите от приемането на общата европейска валута.
В продължилия над 3 часа разговор са обсъдени детайли от плана, както и антиинфлационни мерки, научи „24 часа“ от участници в срещата. Постигнатите договорености на работната среща ще бъдат докладвани пред ръководствата на всяка от партиите в коалицията, за да се изработи позицията им към проблемите.
Междуведомственият координационен съвет, който изработи първия вариант на плана ще направи някои вътрешни промени в отделни срокове, а експертите на финансовото министерство ще изготвят анализ на ползите и разходите по приемането на общата европейска валута, се договорили участниците на срещата.
Въпреки опасенията от високата инфлация и евентуален бюджетен дефицит над 3%, датата 1 януари 2024 г. остава, като крайна цел в плана. Основните аргументи за това предложение били, че решението на държавите от еврозоната за приемането ни е по-скоро политическо, отколкото по изпълнението на формалните критерии.
Като мерки за овладяване на инфлацията на работната среща били обсъдени и двата варианта за компенсиране на бизнеса и на гражданите. Засега предпочитанията били по-скоро към диференцирани ставки за ток, парно и газ, като регулирани цени, защото при тях намалението може да стигне до крайния потребител. Помощта за гражданите пък най-вероятно ще се бъде под формата на ваучери, а не пари –кеш.