Законопроектът, уреждащ работата на колекторските фирми, мина на първо четене в парламента. Депутатите обаче си дадоха максималният срок за промени между двете четения - 28 дни. Искането беше направено от страна на ИТН. 

Бившата шефка на парламента Ива Митева заяви, че всички които разбират от темата, трябва да се включват в обсъждането на закона между двете четения. По думите ѝ на първо четене той служи за основа, но в краен вариант трябва да бъде преработен.

Проблемът с колекторските фирми е описан като заплаха за националната сигурност в доклад на ДАНС. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова по време на обсъждането. По думите ѝ 4 млрд. лв. черни пари се въртели в държавата.

“За първи път се намери мнозинство, което има куража да се изправи срещу 4 млрд. лева, заяви Нинова.

Вие не се изправяте срещу никакви 4 млрд. лева, репликира я Дани Каназирева от ГЕРБ. “Този законопроект е една пълна лъжа, защитавате една много малка част от задълженията, които се прехвърлят. Извън обхвата сте оставили банковите, ипотечните, потребителските, бързите кредити, което оформя над 80 процента от задълженията, които се препродават от колекторските фирми”, посочи Каназирева.

Според Нинова обаче основното, което законът урежда, са потребителските и бързите кредити. Директивата, която се отнася до банките ще бъде транспонирана и това зависи от вас, допълни още тя.

Дейността на тези фирми сега е като в дивия запад. По философията на закона спор няма - да бъде информиран и защитен потребителят и да бъдат защитени правно. Потребителските кредити също са включени в закона, заяви Явор Божанков от БСП.

Какво предвижда законопроектът? Колекторските фирми ще подлежат на регистрация, фирмите ще трябва да имат капитал от 500 000 лв., застраховка професионална отговорност, ако нанесат щета или вреда на някого, то тя да бъде покрита от тази застраховка. Ръководствата на фирмите трябва да са неосъждани лица и такива, срещу които не се водят наказателни дела. Те ще са длъжни преди да престъпят към каквото и да е действие да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си. Длъжникът има право да оспори това търсене. Освен това фирмите са задължени да не звънят и да не упражняват натиск и каквато и да е интервенция върху хората от 20 до 7 часа., както и в почивни, и в празнични дни. Следващото позвъняване да бъде не по-рано от два дни, без облепване на обществени места - домовете, блоковете на хората, с информация за техните задължения.
Колекторите нямат да имат право да искат по-голяма сума от тази, която е в първоначалното задължение, т. е нямат право да начисляват онези много такси и комисионни, които събират за себе си и с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Само основното задължение и единствено лихвите за забавяне, които са законната лихва. Законът предвижда при неизпълнение при тези задължения да има сериозни санкции и глоби. Глоба за физически лица от 5- до 15 хил. лв., за юридически и еднолични търговци от 10 до 50 хил. лв.

В крайна сметка депутатите приеха законопроектът с гласовете на всички, без ДПС и “Възраждане”.