Ново мобилно приложение, което предлага на потребителите безплатен цифров аватар, събира данни и ги изпраща директно в Москва. Експерти по киберсигурност предупреждават, че информацията за европейските потребители е в опасност.

Над 1 милион души вече са изтеглили приложението New Profile Pic от магазина "Гугъл плей". Те са качили своите снимки на сървърите на приложението в замяна на безплатния аватар. Мнозина обаче надали знаят, че компанията създател - Linerock Investments, се намира в жилищен комплекс с изглед към река Москва, много близо до Министерството на отбраната на Русия и само на 5 км от Червения площад, пише в. "Дейли мейл".

"Хората трябва да бъдат изключително внимателни, когато качват снимки или лични данни на чисто нов уебсайт", предупреждава Джейк Мур, глобален съветник по киберсигурност на ESET Internet Security. „Това приложение вероятно е начин за заснемане на лицата на хората с висока разделителна способност. Бих поставил под въпрос всяко приложение, което иска толкова голямо количество данни, особено такова, което до голяма степен е неизвестно и базирано в чужда държава.“

Според базата данни на Международния консорциум от разследващи журналисти Linerock Investments Ltd е регистрирана в Москва. Един от акционерите в компанията е със седалище в Панама Сити, а директорът е базиран в Русия.

През 2017 г. друга, базирана в Санкт Петербург компания, пусна FaceApp, което позволяваше на потребителите да качват снимка, която да бъда състарена с помощта на изкуствен интелект. Предизвикалото бурен интерес приложение и тогава стана повод за притеснение на експерти по сигурността относно количеството данни, които Русия събира.

В рекламата на новото приложение се казва: „Светът около нас е бърз и винаги се развива. В този непрекъснато променящ се свят защо да се придържате към една снимка на профила в социалните си медии? Нека бъде различно, винаги ново и... направено от AI!"

„Приложението NewProfilePic ви позволява да променяте стила на вашето потребителско изображение толкова често, колкото искате. Осмелете се да бъдете различни, с профилна снимка, която отразява текущото ви настроение или душевно състояние. Впечатлете приятелите си в социалните медии и ги заинтересувайте какво предстои! ;)", добавят създателите на приложението.

Съгласявайки се да изтеглят приложението обаче потребителите са длъжни да споделят своето местоположение, подробности за устройството, което използват, както и други снимки от социалните мрежи, които използват.

Политиката за данните на компанията е ясна, че „ние събираме определена лична информация, която вие доброволно ни предоставяте“ и уточняват, че това включва име, имейл адрес, информация за социалните мрежи и др.

Фирмата също така събира IP адреса, типа на браузъра и настройките от компютъра или мобилния телефон.

В App Store на "Епъл" приложението е номер едно в класацията за последната седмица с отлична оценка 5 от 5. В "Гугъл плей" то е изтеглено над 1 млн. пъти и има оценка 4,9 при 43 000 отзива.