Учени отглеждат растения в лунна почва за първи път - стъпка, която е от изключително значение относно евентуалния бъдещ дългосрочен престой на Луната, съобщи Би Би Си.

Изследователите са използвали малки проби лунен прах, събран по време на мисиите на Аполо през 1969-1972 г., за да отглеждат вид кресон, който представлява бързо растящо едногодишно градинско растение.

За тяхна голяма изненада семената поникват само след 2 дни.

„Не мога да ви опиша колко удивени бяхме“, каза Анна-Лиза Пол, професор от университета във Флорида, която е съавтор на статията, описваща заключенията. "Всяко растение - независимо дали в лунна проба или в контролна - изглеждаше еднакво до около шестия ден", разказва тя.

След това се появили различия в развитието. Растенията, отглеждани в лунна почва, започнали да показват признаци на стрес, развивали се по-бавно и в накрая започнали да закърняват.

Всички изследователи, замесени в експеримента обаче са категорични - това е пробив - и той ще има последици за Земята.

„Това изследване е от решаващо значение за дългосрочните цели на НАСА за изследване на хора, тъй като ще трябва да използваме ресурси, открити на Луната и на Марс, за да разработим източници на храна за бъдещи астронавти, живеещи и работещи в дълбокия космос“, каза шефът на НАСА Бил Нелсън.

„Фундаменталното изследване на растежа на тези биоорганизми е също ключов пример за това как НАСА работи за отключване на селскостопански иновации, които биха могли да ни помогнат да разберем как растенията могат да преодолеят стресовите условия в районите с дефицит на храна тук на Земята", обяснява той.

Предизвикателство за изследователите е, че няма много лунна почва за провеждането на експериментите. За тригодишен период (от 1969 г.) астронавтите на НАСА взеха 382 кг лунни скали, проби от ядро, камъчета, пясък и прах от лунната повърхност.

Екипът на университета във Флорида получи само 1 г почва на растение за експеримента си. Тя е била държана заключена в продължение на десетилетия.

НАСА планира да кацне хора на Луната за първи път от 1972 г. в мисия, насрочена за 2025 г.