Малко компании могат да се похвалят с такава история и успехи. Вие издържахте теста на времето и устояхте на политическите и икономическите превратности заради упоритостта и отговорността на миньорската професия.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към "Минстрой" по повод 70-годишният им юбилей. Той беше отбелязан на стилна церемония в най-новата сграда на компанията NV Towler. Годишнината на минната компания с най-дългогодишен опит беше уважена от вицепремиерите Гроздан Караджов и Борислав Сандов, енергийния министър Александър Николов, социалния Георги Гьоков, председателя на КЕВР Станислав Тодоров, председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, на АИКБ Васил Велев, на БСК Добри Митрев, на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, както и основателя на синдиката Константин Тренчев, кмета на Бургас Димитър Николов и представители на минната индустрия. Николай Вълканов и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Николай Вълканов и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Напоследък дебатът за икономиката и енергетиката става все по-актуален, но търсейки най-доброто решение за България да не забравяме, че в основата им седят минното дело, инженерството и транспортната инфраструктура. Това са сектори със стратегическо значение за всички останали отрасли, за икономически растеж, енергийна независимост, конкурентоспособност, изтъкна Радев. И благодари на "Минстрой", че е положила основите на почти всички ключови обекти в страната, както и че се бори с демографската криза, давайки препитание и подкрепа на хората в малки и отдалечени населени места.

Вие сте един от стожерите на диалога с управлението. Това е формулата на успеха - диалог, стъпил на истината и на никакви идеологии, освен тази за успеха на България.

"Президентството е институцията, която пази демокрацията в България. Мислех дали да го кажа, но трябва да има диалог между работодатели, синдикати и правителството, защото иначе се излиза на улицата, а от това никой не печели", потвърди и собственикът и председател на Съвета на директорите на "Минстрой" Николай Вълканов. Николай Вълканов със синовете си Георги (вляво) и Николай, и дъщеря си Марина.

Николай Вълканов със синовете си Георги (вляво) и Николай, и дъщеря си Марина.

"Прочетох, че премиерът Кирил Петков е казал, че едва ли не Русия плаща за протестите. Това не е възможно, това не трябва да се казва. Ние искаме диалог. Работодатели и синдикати са голяма сила и който не се съобразява с тях, го няма", категоричен беше Вълканов.

Той се обърна към управляващите и припомни част от исканията на работодателите - да им се върне част от надвзетите пари за ток, да имат спокойна работа и да не печелят на гърба на другите. "Без нас в тази зала и много други няма как да има държава, защото ние плащаме данъци и акцизи. Затова нека да има диалог, а не излизане на улиците", призова Вълканов.

Той припомни трудните времена на 90-те години, когато рудниците са затваряли, а миньорите са протестирали на улицата, което е донесло новото време. Николай Вълканов и Румяна Вълканов с Марта Вачкова и Владо Пенев..

Николай Вълканов и Румяна Вълканов с Марта Вачкова и Владо Пенев..