Гръцките хотели търсят да наемат 55 хиляди служители през това лято, което се очаква да бъде много интензивно, казват хотелиери пред АНА-МПА, съобщи БТА.

Според данни, предоставени от Института на Гръцката туристическа конфедерация (ИНСЕТЕ) през туристическия сезон на 2021 г. незаетите позиции са достигнали 53 249 от общо 244 124 работни места, официално регистрирани от хотелите. Тази година 22 процента или повече от 1 на всеки 5 работни места ще остане незаето.

Пред АНА-МПА Константина Звину, президент на Изследователския институт за туризъм (ИТЕП), казва, че проблемът се е проявил през 2019 г., когато хотелите, които търсели да запълнят 20 хиляди позиции, в крайна сметка успели да запълнят 16 хиляди.

Усложнено от двугодишната пандемия от коронавирус, свиването на туристическия сезон през 2020 и 2021 г. накара мнозина да потърсят работа в други сектори. Чуждите граждани, които работеха в хотели, казва Звину, напуснаха Гърция за други европейски страни. В коментари наскоро президентът на Гръцката хотелиерска федерация Григорис Тасиос отбелязва, че много сезонни работници, главно на възраст между 25 и 35 години, са потърсили работа в други сектори, които могат да гарантират целогодишна заетост и петдневна работна седмица.

Същевременно вицепрезидентът на Гръцката камара на хотелите Христина Тетради отбелязва, че голям брой служители в сектора, които работели предимно в почистването и в ресторантите в хотелите, са избрали да работят за по-високо заплащане, но без осигуровки, в сектора на краткосрочните наеми. „Вила, отдадена под наем за 1000 евро на ден, може да предложи надница от 100 евро на човек. В същото време например хотел плаща на служителя си 40 евро на ден и още 30 евро за осигуровките на работника и за други удръжки“, отбелязва Тетради.

Няма готвачи

Най-големите проблеми с персонала се наблюдават в по-нископлатените позиции в хотелите, казват и Звину, и Тетради: сервитьори и сервитьорки, готвачи и хигиенисти. Като подчертава проблема, генералният секретар на Хотелиерската асоциация в Атина, Атика и Аргосароническите острови Евгениос Василикос отбелязва, че „не можеш да намериш готвач на пазара на труда, дори и да търсиш“. Повечето готвачи са избрали да отворят собствени ресторанти тази година, а мнозина са потърсили по-добро заплащане на популярни острови като Миконос и Санторини. Други райони са изправени пред подобен недостиг, особено сезонните хотели по гръцките острови.

По-малко персонал означава по-дълго работно време, казва Звину, което не е добре, въпреки заплащането, защото мнозина трябва да работят и през уикенда заради липсата на заместници. Тя освен това отхвърли критиките, че хотелите не плащат добре, защото често „хотелиерите плащат повече, отколкото предвиждат колективните трудови договори“ и осигуряват щедро настаняване и пансион.

Сред решенията, които предлагат официалните представители, е наемането на регистрирани безработни чрез агенцията по заетост и улесняване на наемането на персонал от чужбина. Те заявяват още, че местата за краткосрочен наем трябва да бъдат проверени за неосигурени работници, а държавата трябва да осигури субсидии за служителите, за да може един хотелиер за започне да наема персонал още през май и чак до октомври.