Още следващите седмици работни групи за толсистемата, Петков ще пита Брюксел за падане на акциза на горивата

Възстановихме диалога с превозвачите след инвестиране на 3 часа време в разговори. Това заяви премиерът Кирил Петков след приключване на преговорите с бранша във вторник вечерта. Освен него в тях участваха вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов и министърът на транспорта Николай Събев.

Преди дни отношенията между премиера и превозвачите се обтегнаха при първия опит за преговори, след като Петков, изнервен, че е прекъснат няколко пъти, посочи вратата на тези, които не искат да го слушат.

Превозвачите се съгласиха, че диалогът е възстановен. Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи и премиерът си стиснаха ръцете, тя го покани на протеста, който все пак утре ще се състои, защото още нямало консенсус по исканията им.

Още през следващата седмица превозвачите и вицепремиерът Гроздан Караджов

ще преговарят за толсистемата

“Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ (пропан-бутан - бел. ред.) и метана. Предварителните разчети показват, че това ще даде възможност за намаляване на цената с 34 ст. за килограм за тези горива, които много от българските превозвачи използват, както и много собственици на автомобили”, каза Петков. И допълни, че ДДС за газа ще бъде намален на 9%.

Премиерът обеща още, че ще зададе директно въпрос по време на Европейския съвет може ли да бъде свален акцизът на бензина и дизела и ще настоява за еднозначен отговор. Той припомни, че вицепремиерът Асен Василев вече е питал в ЕК и получил отрицателен отговор.

Премиерът разбра, че исканията ни не са политически, а икономически, но мерките, които искаме, не са изпълнени, заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Заради това протест на 18 май ще има, обявиха от транспортния бранш. Той започва в 9 ч, превозите са спрени до 17 ч.

Премиерът уточни, че протестът ще бъде мирен и няма да затруднява останалите хора.

Преди началото на срещата от правителството обявиха какви мерки предлагат относно горивата.

Първата е намаляване цената на биодобавката, договорено с производителите. Те щели да я продават със 150-200 долара на тон по-ниско. Предложението важи за юли, август и септември. От правителството посочват, че така цената за добавката за българските потребители щяла да бъде изключително конкурентна, а

горивата на дребно ще поевтинеят

На брифинга премиерът заяви, че ще се търси баланс, за да не фалират фирми.

Облекчение за малките транспортни фирми било и вдигането на прага за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 000 лв.

Ще има законодателни промени във връзка с неточно отчитане през тол системата. Така щял

да се въведе

справедлив и

облекчен метод

на разграничение на неволните от истинските нарушения.

Когато не функционира системата, законът е категоричен, че никой нищо не заплаща. Във всички останали случаи на изключено устройство, на невнимание или дължащо се на техническа повреда ще се прилага нов механизъм, без санкция на превозвачите. Дава им се възможност да декларират чрез своя доставчик, че става въпрос за техническа грешка, и ще заплатят определена в тарифата такса.

Създадени са и две работни групи, които да извършат правен и икономически анализ на толсистемата заради изразеното от превозвачите съмнение за нейната работа. Работата им ще завърши с писмени доклади, въз основа на които ще бъдат взети последващи решения.

Изключено е въвеждането на по-скъпи ставки за транзитния трафик, тъй като и това е категорично забранено от Европа, посочват от пресслужбата на кабинета.

Друга мярка, която се обсъжда, е да се покриват 100% различните видове за намаления в транспорта - за пенсионери, ученици, деца.

Първият опит на превозвачите да блокират с протеста си София бе осуетен, след като полицията спря камионите на входовете на столицата.
Първият опит на превозвачите да блокират с протеста си София бе осуетен, след като полицията спря камионите на входовете на столицата.