Всички енергийни дружества искат по-високи цени, но опасност за увеличение от 100 или 150% на тока не съществува, дори да е била поискана от заявителите. Това заяви Александър Йорданов - член на КЕВР, по време на изслушването му в парламентарната комисия по енергетика в сряда.

Йорданов посочи, че регулаторът е подложен на продължаващи хакерски атаки и затова не е в състояние рано да оповести заявленията, но ще спази изискването месец преди решението те да бъдат обявени публично.

От ГЕРБ обвиниха КЕВР, че бави с 50 дни публикуването на заявленията за цените на ток и парно. Според бившия енергиен министър Делян Добрев ЕРП-тата са поискали увеличения на цените с над 100%, а “Топлофикация София” - със 150%. От партията обаче уточниха, че не твърдят, че това увеличение ще се случи, и че не искат регулаторът да им каже какви са крайните цени. “Искаме да знаем какви са заявленията, а това се укрива. Никога досега не се е случвало. Винаги тази информация е била публикувана между 10 и 20 април”, заяви Добрев.

Рамадан Аталай от ДПС посочи, че регулаторът е бил длъжен да публикува заявленията до 20 април. Той попита дали някой от заявителите е искал намаление на цената на ток и парно и се усъмни, че КЕВР крие информация за шоково поскъпване. Аталай реши, вместо да задава въпроси, да напише молба към председателя на КЕВР за предоставяне на заявленията за следващото заседание на комисията, което е днес. (24часа)