Обезщетенията щели да надхвърлят 4,5 млрд. лв., тъй като ще се плащат чак до новото решение на регулатора за енергийните цени

Разлика от 3 млрд. лв. изчислиха от ГЕРБ между твърденията на премиера Кирил Петков за платени компенсации към бизнеса, за да се елиминира скокът на цените на тока, и реално изплатените. На брифинг в парламента партията представи писмен отговор от министъра на енергетиката Александър Николов, от който става ясно, че от декември 2021 г. до март 2022 г. властта е превела 1 010 310 500,95 лв. към небитовите крайни клиенти. Около 250 млн. лв. пък са отишли към ЕРП-тата. Премиерът Кирил Петков твърдеше, че общата сума на тези компенсации е 4,1 млрд. лв.

“Истината се разминава с думите на Кирил Петков. Думите му имат все по-малко значение. България се намира в тежка инфлационна криза не защото някой друг ни е виновен”, констатираха от ГЕРБ.

Бившият енергиен министър Делян Добрев смята, че ако правителството наистина бе дало 4 млрд., инфлацията нямаше да е толкова висока. Според него Петков или лъже нарочно, или някой го подвежда. “Аз се чудя кой лъже премиера и го кара да става смешен”, заяви Добрев. И попита, ако от сметките наистина липсват 4,1 млрд. лв., а е платен само 1 млрд., къде са останалите 3 милиарда.

ГЕРБ припомниха, че са поискали “бърза писта” за развитие на ВЕИ проекти, което би спомогнало за понижаване на цената на електроенергията, но искането им е било отхвърлено.

По-късно от Министерството на енергетиката изпратиха до медиите уточнение по повод платените компенсации. Оказа се, че оттам са отговорили много акуратно и точно на зададените им от депутата Делян Добрев въпроси. Той е попитал само за компенсациите за четири месеца - от декември до март включително. Сумата според съобщението на ведомството до медиите е 1,6 млрд. лв.

Във въпроса, а следователно и в отговора липсват обаче големите плащания през април, тъй като депутатът не е питал за тях.

От Министерството на енергетиката уточняват, че в изказване пред Народното събрание на 13 май 2022 г. премиерът Кирил Петков съобщава, че, за да ограничи инфлацията, правителството е отпуснало 4,1 млрд. лв. В отговора до Добрев не са включени: 1,2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с “Атомстройекспорт” за оборудването за АЕЦ “Белене”. Тези средства също били използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област, съобщават от ведомството на министър Николов. Добавят, че не са включени и компенсациите за тока за всички небитови потребители за април, както и тези за природен газ за битовите потребители. Не са посочени и парите за подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до юни, както и компенсациите за ВиК операторите и други плащания.

Обезщетенията според енергийното министерство на практика щели да надхвърлят 4,5 млрд. лв., тъй като ще се плащат чак до новото решение на регулатора за енергийните цени.