Военен самолет, превозващ повече от 35 000 килограма адаптирано мляко за кърмачета, пристигна в неделя в Индианаполис, САЩ. Това бе първият от няколкото полета, които се очакват от Европа. Белият дом се опитва да облекчи недостига, заради който родителите много трудно намират мляко в магазините, с което да хранят своите деца.

Президентът Джо Байдън разреши използването на самолети на ВВС за усилията, наречени „Операция Fly Formula“, тъй като нямаше налични търговски полети.

Доставеното адаптирано мляко е с тегло 35 380 килограма, достатъчно за повече от половин милион бебешки бутилки, съобщи прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери на борда на Air Force One, докато Байдън летеше от Южна Корея за Япония.

Министърът на земеделието Том Вилсак беше в Индианаполис, за да посрещне първата пратка.

На транспортен самолет в авиобаза Рамщайн е Германия товарят палети с адаптирано мляко за кърмачета, които се изпращат за САЩ. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
На транспортен самолет в авиобаза Рамщайн е Германия товарят палети с адаптирано мляко за кърмачета, които се изпращат за САЩ. СНИМКА: РОЙТЕРС
Полетите имат за цел да осигурят „известно постепенно облекчение през следващите дни“, докато правителството работи върху по-траен отговор на недостига, каза в неделя Брайън Дийз, директор на Националния икономически съвет на Белия дом. Той уточни, че неделният полет е донесъл 15% от необходимото в САЩ специалното бебешко мляко, а хората трябва да виждат „все повече мляко в магазините още тази седмица.”

В дългосрочен план, каза той, САЩ се нуждаят от повече доставчици на формула, „така че никоя отделна компания няма толкова голям контрол върху веригите за доставки“. 

Кризата бе причинена от затварянето на най-големия местен производствен завод в Мичиган през февруари поради проблеми с безопасността. На 17 февруари, след смъртта на две бебета, компанията "Абът" спря производството и изтегли от търговската верига няколко адаптирани млека, включително "Симилак", използвано от милиони американски семейства. Разследването показа, че въпросното мляко няма връзка с трагедията, но производството все още не е възобновено. Това задълбочава недостига, който вече причинен от по-широки проблеми по веригата на доставки и недостиг на работна ръка.

Родители трудно намират адаптирано мляко в магазините в САЩ.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Родители трудно намират адаптирано мляко в магазините в САЩ. СНИМКА: РОЙТЕРС
Администрацията на Байдън полага усилия да се справи с недостига на бебешко мляко в цялата страна, особено хипоалергенните разновидности. Обмисля се увеличаване на вноса като се чакат още големи доставки да напуснат авиобазата Ramstein в Германия за САЩ.

Белият дом съобщи също така, че е поискал от федералния орган за защита на конкуренцията да проучи злоупотребите, свързани с недостига, включително препродажбата на мляко за кърмачета онлайн на много по-високи от обичайните цени.

Микробуси се подготвят за товарене на палети с адаптирано мляко в Индианаполис.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Микробуси се подготвят за товарене на палети с адаптирано мляко в Индианаполис. СНИМКА: РОЙТЕРС