Купувач е британската Britishvolt

“Монбат Груп” - част от бизнеса на братята Атанас и Пламен Бобокови, продава Monbat Holding GmbH, която притежава 100% от немския завод за литиево-йонни батерии EAS Batteries GmbH. Купувач е създадената през 2019 г. британска фирма Britishvolt. Новината бе съобщена от компанията в сряда сутринта и това за броени часове вдигна акциите на “Монбат” АД на Софийската фондова борса с 8,18% и около обед те се продаваха по 5,85 лв. Преди затварянето на борсата цената им падна до 5,75 лв. на акция.

Според съобщението стойността на сделката, за която все още се чакат регулаторни одобрения, е 36 млн. евро. Собствениците на “Монбат Груп” обаче няма да получат цялата сума, тъй като споразумението предвижда част от нея да бъде платена с обикновени акции от капитала на Britishvolt, чийто размер не се уточнява.

В съобщението се цитира изпълнителният директор на “Монбат” АД Виктор Спириев. Той твърди, че “Монбат” ще запази присъствието си в литиево-йонната индустрия чрез миноритарния дял, който ще държи в Britishvolt.

За британската компания, която досега се е занимавала предимно с решения за електрическия градски транспорт, това е второто придобиване на друго предприятие и за първи път - в чужбина. Засега тя има два завода в Англия - един в Мидланд за обикновени литиево-йонни батерии и един в Нордъмбърлънд за батерии за превозни средства.

Основателят на компанията Орал Наджари твърди в публикация на сайта на компанията, че сделката е част от нейния “Проект Титан”, чиято цел е да предложи на пазара по-големи батерии за транспортни средства, насочени към морския транспорт. Самата “Монбат” придоби немския завод през 2017 г.