Държавната консолидационна компания отново ще подаде сигнал до прокуратурата заради управлението на оръжейната фирма “Кинтекс”. Нова проверка на дружеството показала, че то се управлявало еднолично от вече освободения от министъра на икономиката Корнелия Нинова директор Александър Михайлов.

Той бил сключвал договори, които препокриват вече договорени дейности, и не бил уведомявал Съвета на директорите за дейността си през последните 6 месеца.

“Фрапантен е случаят с агентски договор, по който са платени над половин милион долара за дейност, която е осъществена преди сключването му. Интересно е, че за един ден е сключен договорът, споразумението към него и е представена проформа фактурата от другата страна, а в едноседмичен срок е платена сумата”, разказа  директорът на ДКК Смиляна Нитова в сряда. С нея бяха част от новото ръководство на “Кинтекс” – председателят на Съвета на директорите Анита Великова и нейният заместник Александър Павлов. 

Нитова припомни, че  през същия период има отказ от страна на “Кинтекс” за представителството на ВМЗ в Египет. Вместо това ексклузивни права за доставка са дадени на частната фирма БИИМ, където Михайлов е бил на ръководна длъжност и четири месеца е съвместявал и двата поста. Собственик на частната фирма пък е Димитър Манолев – баща на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който беше санкциониран от Държавния департамент на САЩ за корупция, но впоследствие беше оневинен. 

Това беше и причината, заради която Нинова уволни Михайлов през април. Той обжалва това решение и съдът първоначално уважи искането му.  В крайна сметка Михайлов сам се оттегли от ръководството на “Кинтекс”, но заяви, че ще съди Корнелия Нинова за неистини, казани по негов адрес.

Смиляна Нитова подчерта още, че  печалбата на “Кинтекс” за първото тримесечие е около 17 пъти по-малка в сравнение с миналата година. Финансовите отчети на компанията обаче все още не са официално публикувани. 

А по отношение на твърденията на Михайлов за подписан договор за 42 млн. лв. – проверката не показала следи за такъв.

 “Причините за уволненията - моето в “Кинтекс” и тези на ВМЗ, много си приличат. Когато започват да идват договори за десетки и стотици милиони, се сменя ръководството и се оклеветяват хората с неверни твърдения. Може би целта е да се сложат нови, наши, послушни хора и да се спре договореното, че българско оръжие продължава да отива в Украйна през посредници в Полша”, защити се Михайлов след изявлението на ДКК. Той отново разказа, че от България за Украйна е изнесено оръжие за 200 млн. лв. - снаряди за системите за залпов огън “Град”.

Сегашното ръководство на “Кинтекс” обаче заяви, че няма такава информация. 

В същия ден на протест излязоха от ВМЗ, след като миналата седмица Корнелия Нинова освободи и неговото ръководство. Синдикалистите са недоволни от смяната и се притесняват дали ще се случи договореното с предишното управление увеличаване на заплатите на работниците.