Румъния иска да финансира производството на батерии и фотоволтаични панели чрез Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщават в. „Евениментул зилей“ и БТА.

По НПВУ Румъния следва да получи общо 29,2 милиарда евро, от които 14,2 милиарда евро под формата на грантове и 14,9 милиарда евро под формата на заеми.

Министърът на енергетиката Вирджил Попеску заяви пред телевизия Диджи 24, че е разговарял с няколко производители и им е обяснил предимствата на инвестирането в Румъния. По думите му компанията „Варта“ (Varta) иска да открие в Румъния фабрика за батерии за електрически автомобили, а в окръг Хунедоара може да се произвежда литиев прах.

Попеску каза, че вече е водил разговори с германско-канадска компания за откриване на фабрика за литиев прах в окръг Хунедоара. По думите му се планира да има една фабрика в Румъния и една в Германия. „Говорим за първа инвестиция в размер на 400 милиона евро в Румъния“, каза министърът и допълни, че неколкостотин души може да работят в бъдещата фабрика в този изостанал район.

Министърът заяви, че иска в Румъния да се произвеждат както батерии, така и фотоволтаични панели, и напомни, че зелената енергия е една от основните цели на ЕС. Той съобщи за водени преговори с голям испански производител на соларни панели и с румънски производител на батерии. Наред с това, по думите на Попеску, премиерът Николае Чука е водил разговори с компанията „Варта“, която иска да инвестира в Румъния.

„Варта“ (Varta) - най-големият производител на батерии в света, вече обяви намерение да открие нова фабрика в Румъния, след тази в Брашов. Инвестицията надхвърля един милиард евро и ще бъде насочена към производството на батерии за електрически автомобили. В новия завод ще се използват само най-съвременни технологии, пише „Евениментул зилей“.