Фирмите за пътно поддържане се заканиха да си търсят парите, които държавата им дължи, по съдебен път. Това би могло да натовари бюджета с допълнителни 150 млн. лв. към сумата от около 650 млн. лв. за свършена още миналата година работа, за която фирмите имат претенции.

Държавата дължи на фирмите за пътно поддържане общо около 1,2 млрд. лв. за м.г. С решение на парламента от май им бяха платени около половината от тези пари - 655 млн. лв., като лично премиерът Кирил Петков им обеща остатъкът да се плати до 30 юни, но след проверка дали работата действително е свършена. В своя декларация от понеделник браншовата камара “Пътища” припомни, че крайният срок за проверката е бил 7 май, но досега никой не е оповестил резултатите, нито отваря дума за плащане.

Късно вечерта в неделя вицепремиерът Асен Василев каза по Би Ти Ви, че докладът на междуведомствената работна група, създадена между МФ и МРРБ да извърши проверката, ще бъде оповестен тази седмица и в зависимост от резултатите в него ще се разплати и остатъкът.

Дългът от 1,2 млрд. лв. към фирмите бе част от скандала, който доведе до оставката на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов и до оттеглянето на ИТН от властта.

Парите за свършената миналата година работа е трябвало да бъдат платени от тазгодишния бюджет за пътища, който е 2,2 млрд. лв., но очакванията на ИТН и на Гроздан Караджов са били при актуализацията в средата на годината тези пари да се предвидят допълнително. Това обаче не е направено и проектът, който сега се вкарва в парламента, е без тези средства, както и без пари за продължаване на магистрала “Хемус” и на пътя Видин - Ботевград.