След английските консултанти “Краун Ейджънтс”, доведени от финансовия министър Милен Велчев, сега наследникът му Асен Василев търси помощ от Германия заради Капитан Андреево

“Чужденец влезе в митниците”, написа “24 часа” през 2001 г. Така първи съобщихме за английските консултанти от “Краун Ейджънтс”, които доведе тогавашният финансов министър Милен Велчев, за да помагат на нашите митничари в борбата с контрабандата и корупцията.

Първият договор с тях за консултиране бе подписан през 2001 г., вторият - през 2004 г. През 2007 г. наследникът на Велчев - Пламен Орешарски, сключва с тях договор за консултиране и на НАП.

През януари 2009 г. е подписан четвърти договор с британците, който изтече през юни 2010 г. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков написа любезно писмо до шефа на екипа Джон Браун, че няма да приеме офертата им за подновяване на договора.

Близо 9 - годишното им присъствие на митниците ще се запомни с въвеждането на мобилните митнически екипи, които

получаваха задачите си в движение, за да няма изтичане на информация

С въвеждането на информационни системи за следене на товари, с обособяването на митническо разследване и разузнаване, както и с укрепването на звено за вътрешен одит. Ще се запомни и с една оставка - тази на шефа на митниците Емил Димитров - Ревизоро, който не се съгласи с началника си министър Милен Велчев да има консултанти по границите ни и си отиде сам. В края на първата година от външната помощ приходите от митницата се увеличиха с 30%, отчете министър Велчев.

21 години по-късно днешният вицепремиер и финансов министър Асен Василев

отново потърси подкрепа от чужбина

- този път от Германия. Причината - скандалната ситуация на ГКПП Капитан Андреево.

“Имахме много добра дискусия, като първата тема, която обсъдихме, е възможността Германия да подпомогне нашите усилия на граничния пункт Капитан Андреево с персонал от немските митници”, съобщи Василев след срещата си с федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер, който е на визита у нас.

“Споделям и желанието за по-тясно сътрудничество на ниво митнически служби, като ние вече водим разговори за предоставяне на персонал и създаване на общи екипи, които да работят в тази насока. В наш общ интерес е да защитаваме европейската граница срещу корупцията и финансовите престъпления. Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна и в тази насока”, заяви Линднер след срещата.

Искането на министър Василев е повече от логично, след като българският пункт Капитан Андреево е външна граница на ЕС с Азия. И след като опитът на държавата да си върне контрола от една частна лаборатория с 10-годишно право да извършва фитосанитарния контрол над тази граница предизвика серия скандали, опити за подкупване, компромати, заплахи. Толкова остри, че един зам.-министър - Иван Христанов, един шеф на БАБХ и двама депутати вече няколко седмици са с охрана. А на пункта има засилено полицейско присъствие.

Искането е логично и защото стана ясно, че проверката на премиера Кирил Петков и разтрогването на договора с “Евролаб 2011” стават и след поне 6 сигнала от чужбина, дошли през съответните посолства за занижен и дори липсващ контрол над този важен граничен пункт. А финансовият министър Асен Василев е убеден, че “златната лаборатория” не просто е разклатила коалицията, но е пречка за приемането ни в Шенген.