4 държави в Европа ни изпреварват по цени на коли, 3 – по разходите за телекомуникации

Ново изследване на Евростат оборва мита, че България е най-евтината страна в Европейския съюз и една от най-евтините в Европа. Има две държави в ЕС - Румъния и Полша, в които храната и безалкохолните напитки например са по-евтини, отколкото у нас, а

средната заплата там е по-висока от тази в България,

разкрива публикуваното в четвъртък изследване.

Храните в България струват с 22,6% по-малко, отколкото средното им ниво в Европа, но в Полша те са с 29,3% по-ниски, а в Румъния дори с 31,8%, сочат данните.

На другия полюс са Швейцария, Норвегия, Исландия, Люксембург и Дания. В Швейцария например

храната струва с 68,7% по-скъпо,

отколкото средното ниво за Европа.

В Румъния средната работна заплата към май 2022 г. е 2410 лв., а в Полша - 2217 лв. В България по последни данни средната заплата е 1593 лв.

Още по-лошо е положението у нас при цените на телефонните и пощенските услуги и интернета, като двете държави, в които те са по-евтини, са същите - Полша и Румъния (виж инфографиката). 

Освен в Полша и Румъния по-евтини, отколкото в България, са и стоките за свободното време в Унгария

Това са книгите, списанията, туристическите пакети, стоките, предназначени за домашни любимци, и билетите за културни и спортни събития. В Унгария средната заплата в момента е по-ниска от тази в Полша и Румъния. Тя е 1951 лв., което пак е повече, отколкото в България.

Леките автомобили и разходите за тях - горива, масла и ремонти, са по-евтини, отколкото в България в цели четири държави: Полша, Словакия, Румъния и Кипър.

Словакия, в която средната заплата е 2280 лв., е с най-развита автомобилна промишленост в Източна Европа. В Кипър средната заплата е 2933 лв.