Русия отрече, че е изпаднала в състояние на неплатежоспособност (дефолт) по външния си дълг, след като не успя да плати в срок дължими лихви в размер на 100 милиона долара, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че Русия е платила задълженията си, но преводът на парите е бил блокиран поради западните санкции срещу неговата страна. "Това не е наш проблем", каза Песков.

Русия е в състояние на дефолт по външния си дълг за първи път от повече от сто години, заяви високопоставен представител на Белия дом, цитиран от ДПА. "Това показва колко сериозни са действията, които САЩ и техните съюзници, и партньори предприеха, както и колко драматичен е ефектът им върху икономиката на Русия", каза американският представител.

Срещу Русия бяха наложени сериозни санкции, след като тя предприе военна инвазия в Украйна. Водещи руски банки бяха изключени от международна система за разплащания СУИФТ (SWIFT), а активи на Русия в чужбина за стотици милиарди долари бяха замразени. Много чуждестранни компании прекратиха напълно или частично своя бизнес в Руската федерация.