Астронавтите се възстановяват трудно от загубата на костна маса по време на космически полет, дори година след като са се върнали на земята, съобщиха АФП и БТА.

Учени от института "Маккейг" към университета на Калгари в Канада са изследвали 17 астронавти на Международната космическа станция (МКС) - 14 мъже и три жени преди полета им в космоса, при завръщането им на Земята, шест месеца след кацането и след още шест. Те са започнали работа през 2015 г.

Предизвиканата от гравитацията костна атрофия в космоса, подобна на остеопорозата, отдавна се изучава от специалистите. Астронавтите трябва да тренират по няколко часа на ден, за да ограничат увреждането на опорно-двигателния апарат. Малко е известно колко време им е необходимо, за да се възстановят след кацане.

Учените са направили сцинтиграфия на костите на пищяла (който понася почти цялото тегло на тялото) и лъчевата кост (предмишницата), за да оценят тяхната плътност и устойчивост на счупване. Изчислили са и ефекта от физическите упражнения в безтегловност и при завръщането на Земята.

Една година след полета при 16 астронавти е отчетена непълна резорбция на пищяла, който е загубил до 2% от костната си плътност в сравнение с периода преди полета. Колкото по-дълъг е престоят в орбита (6-7 месеца), толкова повече увреждания са нанесени на костната система. След 12 месеца девет от астронавтите не са се възстановили напълно. Увреждането е сравнимо с десетилетие загуба на костна тъкан на Земята, ако не и повече.

"Освен това доказваме, че архитектурата на костите е трайно променена", казва д-р Стивън Бойд, съавтор на изследването, пред АФП.

"Микрогравитацията е най-драстичното физическо бездействие, което съществува", коментира д-р Гиймет Гоклен-Кох, ръководител на отдела за космическа медицина във френския Национален център за научни изследвания. "Дори и да спортувате по два часа на ден, през останалите 22 часа сякаш сте били в леглото", добавя лекарката, която не е участвала в изследването.

От няколко години обитателите на МКС разполагат с нова машина, разработена от НАСА - ARED (Advanced Resistive Exercise Device - Уред за тренировки с повишена резистентност). Той оказва съпротивление на тялото, подобно на гравитацията, позволявайки клякане, работа с бицепси, работа с корема...

"Трябва да се правят повече такива упражнения, за да бъде намалена загубата на костна маса", казва Стивън Бойд.

За бъдещите пилотирани полети до Марс - много по-дълги от шест месеца, това е пречка, в допълнение към проблемите с космическата радиация и психологическото въздействие на дългото затваряне в ограничено пространство. "За екипажа няма да е лесно да стъпи на марсианска повърхност, когато пристигне... Полетът е много инвалидизиращ", смята д-р Гоклен-Кох.