Германия е конфискувала три танкера за втечнен природен газ на "Газпром", тъй като Европа е изправена пред енергийна криза, съобщи "Маркет инсайдер".

Dynagas LNG Partners съобщи, че контролът на Германия над корабите ще продължи „за неопределен период от време“. Два от корабите, "Амур" и "Об", бяха наети от "Газпром" до 2028 г. Третият кораб, "Чиста енергия", до 2026 г.

Германия пое контрола над германското подразделение на Газпром през април, за да гарантира енергийните доставки след нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава Gazprom Germania е преименувана на Securing Energy for Europe.

Миналата седмица Берлин обмисли експроприиране на части от руския газопровод "Северен поток 2", които са на територията на Германия, и свързването му с LNG терминал. Втечненият природен газ, особено с произход от САЩ, е в голямо търсене, докато Европа търси алтернативи на руската енергия.

Но ситуацията в Европа остава тежка. Миналия четвъртък германският министър на икономиката Робърт Хабек обяви, че страната вече е във фазата на „тревога“ на своя план за извънредни ситуации с газ, сигнализирайки, че предприятията и домакинствата трябва да намалят потреблението и че правителството предвижда дългосрочен риск от недостиг на доставки.

А във вторник изпълнителният директор на Международната енергийна агенция Фейт Бирол каза пред Bloomberg, че Европа трябва да бъде готова да ограничи потреблението си на природен газ с до 30%, ако Русия напълно спре доставките.