Френското министерство на икономиката съобщи, че започва незабавно процедура по избор на нов президент и главен изпълнителен директор на енергийния гигант Е Де Еф (EDF), след като вчера министър-председателят Елизабет Борн обяви 100-процентова ренационализация на групата, предадоха Франс прес и БТА.

Сегашният ръководител на Е Де Еф, 67-годишният Жан-Бернар Леви, е начело на компанията от 2014 г., което е забележително продължително време, отбелязва АФП. Мандатът му трябваше да приключи най-късно до 18 март 2023 г. поради възрастовото ограничение, залегнало в устава на дружеството.

Новият президент и главен изпълнителен директор обаче може да бъде определен преди този краен срок, за да може бързо да започне изпълнението на стратегическите и промишлени цели, обявени от президента на републиката, посочва икономическото ведомство.

Министърът на икономиката Брюно Льо Мер заяви пред радио "Европа 1" (Europe 1), че иска новото ръководство на Е Де Еф да бъде оперативно веднага след летните отпуски. По думите му начело на групата трябва да застане човек, който познава големите индустриални програми, но който има и усещане за компромис.

Принципното решение за предсрочно назначаване на нов ръководител е съгласувано с Жан-Бернар Леви, изтъкна управителният съвет на групата, който се събра тази сутрин още в 7:00 ч. местно време.

"Съветът отново изрази доверието си към Жан-Бернар Леви, който ще продължи да изпълнява функциите си до назначаването на негов наследник", се казва в съобщение на управителния съвет.

"Национализацията на Е Де Еф ще ни даде всички шансове да бъдем по-независими в близките години по отношение на енергийната сигурност", посочи Брюно Льо Мер. Според него това е "силно и необходимо за страната стратегическо решение".

Правителството иска по-специално да започне програмата за изграждане на шест ядрени реактора с вода под налягане ЕПР 2 (EPR 2) и Е Де Еф да се включи в ускореното развитие на възобновяемата енергия.

Седемнайсет години след отварянето на капитала на предприятието и излизането му на фондовата борса в края на 2005 г., държавата притежава близо 84 процента от него, работниците държат 1 процент, а останалите 15 процента принадлежат на институционални и индивидуални акционери.

Силно задлъжнялата група е изправена пред огромни финансови разходи в момента и в бъдеще, както и пред мащабни промишлени проекти.

Към момента около половината от нейните 56 реактора са спрени както за поддръжка, така и поради проблеми с корозия, установени неотдавна. Е Де Еф трябва да се справи с поддръжката на остаряващ парк, а правителството иска от дружеството да започне програмата за новите реактори ЕПР, единственият модел от които, произвеждан във Франция (във Фламанвил), вече е натрупал над 10 години закъснение.

Притиснато от дълг, който може да достигне над 60 милиарда евро в края на 2022 г., електрическото дружество изпадна в още по-тежка ситуация, след като правителството го накара да продава повече евтино електричество, за да не скачат сметките за ток на французите.

Представителите на служителите приеха вчера новината за национализацията с известно недоверие, опасявайки се, че това може да се окаже прелюдия към по-мащабно преструктуриране в рамките на преговорите между Париж и Брюксел за статута на предприятието.