Наемането на апартамент с 1 спалня в центъра на Солун е колкото у нас

За чуждите туристи, които са решили да посетят някоя балканска държава, най-евтино ще е да опитат местната бира в Пловдив, а най-скъпо - в Букурещ. Това показват данните от сайта за сравнения на условията за живот NUMBEO, в който данните се събират от самите потребители.

За петте града - София, Пловдив, Варна, Белград и Букурещ, данни са попълнили над 5 хиляди потребители, като последните записи са отпреди няколко дни.

Сравнението показва, че половинка местна бира излиза най-евтино в Пловдив - 2,50 лв. В София и Варна същото нещо струва 3 лв., в Белград е 3,50 лв. в български пари, а в Букурещ - 3,96 лв.

България е на малко по-ниско ценово равнище от съседите си и по отношение на храненето в ресторант, но разликите са несъществени. Обяд от три блюда за двама души в средно скъп ресторант в българската столица например според сайта е средно 70 лв. В Пловдив и Варна е по 60 лв. В сръбската столица излиза 68 лв., а в Букурещ е отново най-скъпо - 79,13 лв.

Същото е положението и при цигарите. Сайтът ориентира чужденците, че в България биха могли да си купят кутия “Марлборо” за 6 лв., в Белград - за 6,33 лв., а в Букурещ - за 9,10 лв.

Наемането на апартамент с една спалня в центъра на града за един месец, изглежда, зависи повече от големината и важността на града, защото в Пловдив и Варна това е доста по-евтино, отколкото в другите. В Пловдив е 568 лв., а във Варна - с 1 лев по-скъпо. В София е вече 817 лв., в Букурещ - 879 лв., а най-скъпо е в Белград - 903 лв.

Придвижването с такси из града определено е най-скъпо в Белград - 1,33 лв. за километър редовна тарифа. Над 1 лев е същата услуга само в София - 1,07 лв., и във Варна - 1 лв. В Букурещ е 98 ст., а в Пловдив - 97 ст.

В Белград е и най-скъпото придвижване с градски транспорт. Сравнението между стойностите на едномесечна карта за всички линии показва, че там тя излиза 54,94 лв. в български пари, в София е 50 лв., в Пловдив и Варна - съответно 48,25 и 40 лв. В Букурещ е още по-евтина - само 31,65 лв.

В добавка към това еднократен билет за градски транспорт в Букурещ струва само 1,19 лв., в София е 1,60 лв., а в Белград - 90 динара, което е 1,50 лв.

В Гърция, която привлича далеч повече туристи, отколкото България, Сърбия и Румъния, взети заедно, ценовите равнища са по-високи. Въпреки това има някои стоки и услуги, чиито цени в Солун и Атина са  съизмерими с тези в трите държави. 

Например месечната карта за градски транспорт в Солун и Атина излиза по 58,71 лв. в български пари, а километър с такси по дневната тарифа в Атина е 1,46, а в Солун - 1,96 лв. Еднократният билет за автобус, трамвай или метро и в двата гръцки града е малко над 2 лева.

Наемането за един месец на апартамент в Солун е горе-долу колкото у нас - 800 лева, но в Атина е малко по-скъпо - средната цена там е 1000 лв.

Бирата в Гърция обаче е около два пъти по-скъпа, отколкото в България.

Любопитно е сравнението на цените на основни хранителни продукти в седемте балкански града.

В България и особено в София цените на хранителните стоки са по-скоро по-близки до тези в Солун, отколкото до тези в Белград и Букурещ.

Например килограм пилешко филе в Белград и в Букурещ по магазините струва малко над 10 лв. - 10,06 лв. в Букурещ и 10,81 лв. в Белград.

У нас цената му е над 13 лв. килото, в Солун струва съвсем малко повече - по 14,19 лв., а в Атина е 16,48 лв.

Купуването на 12 яйца в Белград излиза най-евтино - 3,98 лв. В Букурещ те струват средно 4,88 лв. У нас цените им се движат между 4,38 в Пловдив и Варна и 4,44 лв. в столицата.

Цените на екзотичните плодове, които в региона се доставят от едно и също място и минават през пристанищата в Солун и Атина, съвсем не зависят от транспортните разходи. Защото в София, Солун и Атина цената на кило банани на дребно по магазините е 3 или над 3 лева, например в Атина са по 3,26 лв.

В Букурещ кило банани по магазините може да се купи за средно 2,59 лв., а в Белград - по 2,28 лв., независимо че дотам са транспортирани най-дълго по сушата.

При местните зеленчуци обаче България определено държи първенството по цени в целия регион. В София, Пловдив и Варна килограм домати струват средно 4,83 лв., а килограм картофи - 1,85 лв.

Дори в Атина килограм домати струва по-евтино - по 3,74 лв, в Букурещ се продават по 4,24 лв., а в Белград - по 2,28 лв.