Войната в Украйна е усложнила последиците от  пандемията 

По-страшно за България е, ако Германия остане без газ през зимата и затвори производства

Световната банка намали рязко прогнозата си за икономическия растеж. Вместо очакваните 4,1 процента той беше намален до 2,9 на сто.

Причините: войната в Украйна е усложнила последствията от пандемията и тяхното предупреждение е, че много страни ще изпаднат в рецесия.

По-лошото е, че според експертите на банката ниският икономически растеж вероятно ще се задържи през цялото десетилетие, което вече означава не рецесия, а депресия.

Перспективите пред световната икономика значително са се влошили от април насам. 2022 г. ще бъде трудна, но вероятно 2023 г. ще бъде още по-трудна, заяви преди дни управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Тя съобщи още, че предстои фондът да понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2022 г., която засега е 3,6%, което ще се случи за трети път тази година.

Според Георгиева забавянето на икономическия растеж може да се окаже “неизбежна цена” предвид спешната необходимост от възстановяване на ценовата стабилност.

Преди дни в интервю за “24 часа” Петър Андронов, главен изпълнителен директор за международните пазари на финансовата група КВС, също прогнозира като по-вероятно твърдото приземяване. 

“Миналата година при първите признаци за по-висока инфлация слушахме прогнози как тя е временна, краткосрочна и бързо ще отмине. Знаете, че в края на 2021 година тя надхвърли 4% в САЩ, а в еврозоната стигна 2,6%. Днес масовото разбиране е в другата крайност - високата инфлация ще стои при нас дълго

И тези прогнози се смениха за по-малко от 12 месеца -– от едната крайност до другата. Ако ми давате привилегията да направя само краткосрочна прогноза, то тя е за висока инфлация”, каза Андронов.

За повечето ни икономисти и финансисти тези прогнози не са никаква изненада. Те предрекоха рецесията още по време на пандемията през 2020 г. “Макар че статистиката все още не го е показала, нямам никакви съмнения, че рецесията не е на прага ни, а вече е в  дома ни.

Единствените два въпроса са колко дълбока ще е тя и колко продължителна.” Тази прогноза направи бившият финансов министър Милен Велчев пред “24 часа” още през март 2020 г. тогава обаче енергийните цени все още не бяха полудели и никой не подозираше за войната в Украйна.

Подобна е оценката и на финансиста Емил Хърсев: “Зa евpoзoнaтa peцecиятa нe ce зaдaвa, тя вeчe e тyк. B мoмeнтa имaмe cвивaнe нa бpyтния вътpeшeн пpoдyкт (БBП) в peдицa cтpaни oт евpoзoнaтa. B Бългapия тoй пpoдължaвa дa pacтe, нo тoвa e пo-cкopo въпpoc нa инepция”, каза той.

“Ако САЩ и Европа изпаднат в рецесия през 2023 г., това ще е лошо и за България. По-притеснителни са нарастващите опасения за рецесия през 2023 г. в САЩ заради рязко вдигане на лихвите, а евентуално и в Европа, при изостряне на енергийния шок през зимата. Една рецесия в САЩ не е само лоша новина, защото тя ще свали инфлацията и цените на суровините, което ще повлияе антиинфлационно в глобален мащаб. Но евентуален недостиг на газ в Германия през зимата може да доведе до временно затваряне на производства и съответно рецесия, която ще се отрази и на търговските партньори, на някои положително, на други отрицателно.

При скъп газ и ток съответно и инфлацията ще продължи да е висока в Западна Европа през зимата. Тези сценарии, разбира се, на този етап въобще не са сигурни, но трябва да се следят с повишено внимание”, каза Андронов.

Лошите последици за България от рецесия в Германия са лесно предвидими, защото тя е основният ни външноикономически партньор и за там е предназначена съществена част от българския износ.