Китайски инженери в петък завършиха тестване на най-новия дълбокоокеански симулатор за свръхвисоко налягане в Саня, провинция Хайнан в Южен Китай. Апаратът е широк 1 метър и висок 2,5 метра и е първото устройство от рода си, което осигурява симулация на дълбоко океанско ултрависоко налягане до 200 MPa, като същевременно поддържа температура в цилиндъра от 2 до 4 градуса по Целзий, съобщи Радио Китай.

Институтът за дълбоководна наука и инженерство към Китайската академия на науките, който отговаря за устройството, съобщава, че то ще бъде пуснато в експлоатация през август. Такъв тип устройства обикновено се използват за симулиране на дълбоководна работна среда и оценка на работата на специализирано подводно оборудване, така че възможните неизправности да бъдат идентифицирани преди пускане в експлоатация.

Устройството е първото по рода си в света, което постига контрол на ниската температура. Това е решаващ фактор за осигуряване на условия най-близко наподобяващи реалната среда на дълбокия океан. Главен инженерен проблем до сега е било преодоляването на увеличаването на температурата, причинено от огромното налягане. Инженерите споделят, че са използвали нов подход, за да постигнат контрол на ниската температура в системата. Учените от екипа на Sichuan Aviation Industry Chuanxi Machines Co., Ltd. са използвали нов тип цилиндрична камера и изцяло иновативно проектиране.

Очаква се новото устройство да допълни съществуващата експериментална технология и да осигури по-реална симулация за тестване на дълбокоокеанско оборудване и материали, използвани при изследването на полярния регион. Разработените в Китай апарати „Борец“ ("Fendouzhe") и „Дълбоководен войн“ ("Shenhai Yongshi") са примери за дълбоководни пилотирани подводници, използвани за експлоатация, поддръжка и управление на дълбоководни проекти.