Вицепремиерът по еврофондовете от предишния служебен кабинет на Радев ще напусне отново Виена, за да поеме за втори път същия пост.

Преди час той написа в профила си във фейсбук:
Приятели, приех поканата на президента Румен Радев отново да заема отговорната позиция на вицепремиер по управление на европейските средства в служебния кабинет. Макар сложните задачи, които стоят пред страната ни, да изискват работещо Народно събрание, политическата криза доведе до нови предсрочни парламентарни избори. В следващите няколко месеца държавата ще бъде управлявана от служебно правителство и благодаря на държавния глава за доверието.

Встъпвам с ясна представа за трудностите, пред които ще бъдем изправени. Ще работим усилено, с компетентност и грижа за хората, за да гарантираме, че България ще премине през поредните турбуленции.

Усилията ми в идните месеци ще бъдат насочени към изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, оперативните програми, както и европейските теми като цяло.

Вярвам, че с много труд и целенасочени действия, можем да донесем успокоение в тези предизвикателни времена, да помогнем на институциите да работят в полза на обществото и да допринесем то да бъде по-сплотено и успешно.

В предишния си мандат Атанас Пеканов наследи плана за възстановяване и устойчивост от Томислав Дончев. Вицепремиерът на Борисов остави готов план, който обаче не внесе, за да може служебният кабинет да направи своите промени. И Пеканов ги направи – като основното беше вкарването на нова газова мощност в Маришкия басейн.

Редовният кабинет на Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев я замениха с 1000 мегавата батерии.

Преди време Пеканов обясни, че е имало предложение за вкарване на този проект в плана от финансовото министерство, но след консултации с академичната общност в Европа и САЩ станало ясно, че той не е реалистичен и все още много скъп. Затова не бил включен в плана. Интересно, след като документът вече е одобрен от ЕК какво ще е бъдещето на този проект. 

В следващите три месеца новият стар вицепремиер ще има доста работа и по новите оперативни програми.