През последните години колите автоматик нашумяват все повече и повече, което не е изненадващо предвид улеснения им начин на работа. Те са подходящи за млади и неопитни шофьори, които тепърва стават част от движението по пътищата. Автоматичната скоростна кутия също позволява по-малък горивен разход, както и по-малки разходи за поддръжка.

По какво се различава от колите с ръчна скоростна кутия?

Основната разлика между конвенционалните коли и колите автоматик е именно скоростната кутия. Ръчната скоростна кутия позволява по-голям контрол от страна на шофьора и смяна на предавките при различни ситуации на пътя. При автоматичната скоростна кутия, колата “сама” преценява предавката, а единственото, което се изисква от шофьора, е да натисне педала за газ или спирачка.

Друга основна разлика е начинът на движение на двата типа коли. При колите автоматик  ускорението и движението са малко по-бавни и тромави отколкото при ръчните скоростни кутии. Също така, при тях угасването поради включване на неподходяща предавка не е възможно, което ги прави подходящи за неопитни шофьори.

Необходима ли ми е шофьорска книжка, за да карам автоматик?

За да управлявате кола автоматик, ви е необходима шофьорска книжка. Ако имате книжка за управление на автомобил с ръчна скоростна кутия, то тогава може да управлявате автоматик. В случай че имате шофьорска книжка за управление на автоматик обаче, нямате законово право да карате кола с ръчно управление.

При всички положения шофьорска книжка е необходима, за да е сигурно, че шофьорът е подготвен и запознат с правилата за движение по пътищата, както и с устройството на колата. 

Как се кара кола с автоматични скорости?

Ако сте карали кола с ръчна скоростна кутия, то тогава автоматикът ще ви се стори лесна работа. Въпреки това, липсата на скорости и съединител може да ви се стори объркваща първоначално.

Стартиране

Качвайки се на автомобил автоматик за първи път, ще забележите, че скоростният лост е поставен в позиция P (parking). За да стартирате колата, е необходимо да завъртите ключа или да натиснете съответния бутон. Преди да го направите, натиснете педала на спирачката, за да предотвратите нежелано движение. 

Потегляне

След като запалите колата, преместете лоста в позиция D (drive), за да потеглите напред, или R (reverse), в случай че желаете да направите маневра на заден ход. Ако желаете да излезете от паркомясто с бавна скорост, например, е необходимо леко да отнемете крака си от спирачния педал без да давате газ. 

След като излезете от паркомястото, потеглете с по-висока скорост, натискайки педала за газта. Това ще бъде необходимо, за да увеличи колата скоростта си. В случай че желаете да отнемете от скоростта, натиснете спирачката. Колата автоматично ще започне да намаля без да се дави, както би направила една кола с ръчна скоростна кутия.

Паркиране

Когато желаете да паркирате, намалете скоростта до оптималната за вашата маневра. След като сте паркирали колата в подходяща позиция, натиснете спирачката, преместете скоростния лост обратно в позиция P (parking) и загасете колата.

Какви са предимствата на колата автоматик?

Често срещана заблуда е, че колите с автоматични скоростни кутии изискват много поддръжка, за да функционират добре. Докато това може и да е било вярно при първите модели, то това далеч не е така към днешния момент. Ето и някои от най-изявените предимства на колите автоматици:

  • Намаляват шанса за износване на определени части на колата.

  • По-лесни са за управление.

  • В някои случаи са по-производителни от тези с ръчни скоростни кутии.

  • Надминават бързината на човешката реакция при смяна на предавка.

Видове автоматични скорости

А знаехте ли, че има няколко различни вида автоматични скоростни кутии? Това също е нещо, от което може да се поинтересувате, в случай че сте решили да инвестирате в кола автоматик. Ето и кои са основните видове:

  • AT - Класическа/конвенционална автоматична скоростна кутия

  • CVT - Вариаторна/безстепенна скоростна кутия

  • DCT - Автоматична с двоен съединител

  • AMT - Полуавтоматична скоростна кутия

  • DSG - Кутия с директно изместване

  • Tiptronic (manumatic) - Автоматизирани ръчни скоростни кутии (роботизирани).