Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Inc. и най-богатият човек в света, заяви, че вижда признаци, че световната икономика е преминала „пика на инфлацията".

По време на годишната среща на акционерите на производителя на електромобили Мъск заяви, че разходите на компанията за суровини и компоненти имат тенденция към намаляване през следващите шест месеца. Той също така повтори предишните си коментари, че очаква да настъпи лека рецесия, която може да продължи 18 месеца, предава Bloomberg, цитиран от "Инвестор".

„Тенденцията е низходяща, което предполага, че сме преминали пика на инфлацията", каза Мъск в централата и фабриката на Tesla в Остин. „Мисля, че инфлацията ще се забави бързо" в някакъв момент в бъдещето, каза той.

Световните централни банки поеха по пътя на затягане на паричната политика, тъй като инфлацията оказва натиск върху потребителите и печалбите на компаниите. В САЩ потребителските цени се повишиха с 9,1% през юни спрямо година по-рано, а представители на Федералния резерв твърдят, че ръстът на цените все още не се е забавил. Следващите данни за инфлацията ще бъдат публикувани на 10 август.

„Имаме някаква представа за това накъде ще се движат цените във времето", каза Мъск, имайки предвид необходимостта на компанията да купува суровини често месеци преди времето, когато те ще бъдат използвани.

„Интересното, което виждаме сега, е, че повечето от нашите стоки, повечето от нещата, които влизат в състава на Tesla - не всички, но повече от половината - цените им се понижават в рамките на шест месеца", добави той.

Въпреки че Tesla има глобален поглед върху производствените разходи и състоянието на потребителите, Мъск предупреди на сцената, че правенето на „макроикономически прогнози е рецепта за катастрофа" и заяви, че коментарите му са „предположение" и „пълна спекулация". Главният изпълнителен директор също така предупреди, че тенденцията може да се промени.

Притежателите на резервации и бъдещите клиенти на предстоящия футуристичен Cybertruck може да станат жертва на въздействието на инфлацията, предположи Мъск. Пикапът, вдъхновен от "Блейд Рънър", беше представен през 2019 г. и оттогава „много неща се промениха", каза той. По времето, когато компанията започна да приема резервации, най-базовият модел се обсъждаше като автомобил за 39 900 долара.

„Спецификациите и цените ще бъдат различни", каза Мъск. „Неприятно ми е да съобщавам малко лоши новини. Но няма как да бяхме предвидили инфлацията, която наблюдаваме, и различните проблеми“.