• Служебното правителство недоволно от прогнозите за дънъчните приходи
  • Спецов: Министърът на финансите ми каза, че няма забележки към работата ми, а махането ми е политическо решение

На четвъртия ден от управлението си служебното правителство смени шефовете на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция “Митници”.

В петък сутринта изпълнителният директор на приходната агенция Румен Спецов бе заменен от Борис Михайлов. Новият шеф на НАП е работил като ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител е и на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Има над 10-годишен опит като адвокат. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил директор на фонд “Земеделие”.

Като причина за смяната в НАП се посочва, че от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очакваните данъчни приходи за 2022 г. След приемането на актуализацията на държавния бюджет била подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията на приходите създавали риск за разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, аргументират рокадата от служебния кабинет. Според правителството съществувал и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП. Той бил свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. По-късно пред Би Ти Ви новият шеф на данъчните Борис Михайлов уточни, че става въпрос за “Булгаргаз”.

БОРИС МИХАЙЛОВ
БОРИС МИХАЙЛОВ

Към 31 юли 2022 г. просрочените му към НАП дългове били особено големи. А продължаващи проблеми с плащанията от дружеството на дължимия ДДС можели да създадат допълнителен риск за приходите.

Последната официална информация от НАП за приходите е от 5 юли. В нея се посочва, че над 14,9 млрд. са постъпленията през първата половина на 2022 г., което е с 1,6 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г. Събрани са близо 8,2 млрд. лева за бюджета, от данъка върху доходите са влезли почти 2,2 млрд., 1,7 млрд. са от корпоративния данък и над 4 млрд. лв. от ДДС. Приходите от осигурителни вноски са над 6,3 млрд. лв.

Зад уволнението си обаче Румен Спецов видя чисто политически причини. Пред БНР той разказа, че бил извикан сутринта в петък от служебния министър Росица Велкова, за да бъде информиран за политическото решение. Освен това му било казано, че няма забележки към работата му в приходната агенция, което се разминава с официалното съобщение на правителствената пресслужба.

Спецов бе назначен начело на НАП през май 2021 г. от служебното правителство на Стефан Янев по предложение на тогавашния финансов министър Асен Василев.

В петък с поста си на изпълнителен директор се раздели и Павел Тонев, който оглавяваше Агенция “Митници”.

ПАВЕЛ ТОНЕВ
ПАВЕЛ ТОНЕВ

На негово място е назначен Павел Геренски, който до момента бе зам.-директор.

ПАВЕЛ ГЕРЕНСКИ
ПАВЕЛ ГЕРЕНСКИ

Той е дългогодишен служител в митниците. В периода от 1994 г. до 2009 г. и от 2014 г. до 2019 г. е заемал различни длъжности. Завършил е ВМЕИ в София, магистър по специалност “Технология на електронното производство”.